Altay: Erdoğan, Arkasında Soruşturma Önergesi Bırakarak Çankaya'ya Gidiyor

Altay: Erdoğan, Arkasında Soruşturma Önergesi Bırakarak Çankaya'ya Gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Erdoğan, arkasında soruşturma önergesi bırakarak Çankaya'ya gidiyor" dedi.Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Engin Altay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Erdoğan, arkasında soruşturma önergesi bırakarak Çankaya'ya gidiyor" dedi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Engin Altay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme, yargı görevini yapanı engelleme, suçluyu kayırma, nüfuz ticareti ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu uyarınca Meclis soruşturma komisyonu kurulması önergesi verdiklerini hatırlatarak, AK Parti'nin önergeyi Genel Kurul gündemine getirmediğini vurguladı. Altay, "Erdoğan, arkasında soruşturma önergesi bırakarak Çankaya'ya gidiyor" dedi.

CHP’li Altay, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarını açıklamasının beklendiği yarın akşam (15 Ağustos) cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı'nın sona ereceğini kaydetti.

ANAYASANIN 101. MADDESİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM KANUNU

Anayasa'nın 101. maddesinin, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmünü düzenlediğine işaret eden Altay, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda da aynı düzenlemenin yer aldığını belirterek, "Siyasi partiler kongresini geciktirdiğinde bile ihtar çeken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Anayasa ve yasaları açıkça ihlal eden bir kongreyi yok hükmünde sayacağından, eğer Türkiye'de hukuk varsa, eğer Türkiye kanun devletiyse adımın Engin Altay olduğu kadar eminim." ifadelerini kullandı.

YSK'nın yarın akşam seçim sonuçlarını TBMM Başkanlığı'na bildirmesi ve ertesi gün Başbakan Erdoğan imzalı tezkere gelirse ne yapacağını soran Altay, seçim sonuçları açıklandıktan sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret ederek, bu soruyu soracağını aktardı.

Erdoğan'ın YSK'nın sonuçları açıkladığı anda Başbakanlığı bırakması ve AK Parti'den istifa etmesi gerektiğini tekrarlayan Engin Altay, bu yapılmazsa Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Vekili tayin etmesinin mümkün olduğunu, bu anayasal ve yasal düzenlemelerin cumhurbaşkanının tarafsız olması için yapıldığını vurguladı.

Altay, "En önemli görevi Anayasa'yı korumak olan, kuvvetler ayrılığı çerçevesinde Anayasal kurumların uyumlu çalışmasını gözetmek olan Cumhurbaşkanı'nın, daha oraya çıkmadan bu Anayasa'nın etrafından dolanmasını, eğip bükerek kendisine göre partisini yeniden şekillendirme amacı ve çabasını hayretle ve esefle karşılıyoruz. Muhtemel gelişmelere dayalı olarak, halen Cumhurbaşkanı olan Sayın Gül'ü göreve çağırıyorum. YSK seçim sonuçlarını ilan ettiği andan itibaren, TBMM'ye Erdoğan'ın Başbakanlığı'nın düştüğünü belirterek, Başbakan Vekili atadığını bildirmek zorundadır.

Anayasa'ya uymazsak demokrasiden bahsedemeyiz, Türkiye'ye hukuk devleti diyemeyiz. Buna uymazsak Türkiye'de kaos, yönetim krizi çıkar. Çiçeği burnunda cumhurbaşkanının Türkiye'yi kaosa sokacak iş ve işlemin içinde olmayacağını temenni etmek istiyorum. Olursa ki olacak gibi görünüyor, anamuhalefet partisi olarak her türlü hukuki süreci çalıştıracağız. Erdoğan 15 gün fazla başbakanlık yaparsa hiçbir şey olmaz. Ne onun başında gül biter ne bizim başımıza taş düşer. Hukuk devleti ilkelerine ve Anayasa'ya sadık olmak zorundayız."

“GENEL KURULDA OKUNMASINA GEREK YOK”

Altay, gazetecilerin YSK'nın ilan ettiği Cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarının ve Erdoğan'ın milletvekilliğinin düştüğünün TBMM Genel Kurulu'nda okunması gerekip gerekmediğine ilişkin sorusuna Anayasa ve yasaların konuyu açık bir şekilde düzenlediğini, YSK'nın sonuçları ilan edeceğini ve Resmi Gazete'de yayınlanacağını belirtti, sonuçların TBMM Genel Kurulu'nda okunmasına gerek olmadığını dile getirdi.

CHP’DEKİ İNCE ELEŞTİRİSİ

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin seçim sonuçlarının ardından parti yönetimine yönelik eleştirinin hatırlatılması karşısında ise Engin Altay, her CHP'linin kurultay arzu etme ve isteme hakkı olduğunu , CHP kurultayını Genel Başkan, Parti Meclisi ve delegelerin toplayabileceğini söyledi.

İnce'nin istifa edip etmemesi gerektiğinin sorusuna da "Sayın İnce'ye ne yapıp ne yapmayacağını söyleme ehliyetine sahip değilim." dedi.

Altay, CHP'de parti içi demokrasi ve parti içi disiplin olduğunu da sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.