Almanyadan, yatırım çağırısı

Almanyadan, yatırım çağırısı

Almanyanın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı olan NRW. INVEST Türkiye temsilcileri, Vestfalya Eyaletinde iş kurmak isteyenlere yardımcı olabilmek için Konya Sanayi Odası Konferans Salonun

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı olan NRW. INVEST Türkiye temsilcileri, Vestfalya Eyaleti’nde iş kurmak isteyenlere yardımcı olabilmek için Konya Sanayi Odası Konferans Salonu’nda sanayicilere bilgi verdi.

Konferansta konuşan NRW. INVEST Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Vestfalya Eyaleti’nin ticaretin can damarı olduğunu söyleyerek, “Orada 17 milyona yakın insan yaşıyor. Orası ticaretin dünyadaki en canlı olduğu yerlerden birisi. 50 tane Alman şirketinin 19’u orada bulunuyor. Nasıl ki İstanbul Avrupa’nın göz bebeği, ticaret için herkesin gelmek istediği yer ise Almanya çapında faaliyet gösteren firmaların birçoğu da orada iş yapıyor. Türkiye ile bu bölgenin dış ticareti son 10 yılda 2’ye katlandı. Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 22’si buraya gidiyor. Türkiye’den oraya genelde hazır giyim gibi en gerekli mallar gidiyor. Orada Türkiyeli 24 bine yakın işyeri sahibi 120 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Orada bulunan Türk vatandaşlarının yüzde 35’i ticaret, yüzde 17’si üretim, yüzde 22’si de hizmet sektöründe çalışıyor. Biz ajansımızın Türkiye temsilcisi olarak orada iş yapmak isteyen arkadaşlarımıza elimizden gelen her türlü desteği göstermeye, onların iş yeri, büro veya depo olarak kullanacakları yerin devlet ile olan ilişkilerini yapmak için hizmet vermeye hazırız” dedi.  Akkaya, işyerlerinin Almanya’da olmasını zorunlu kılan başka etkenler de olduğunu belirterek, “Küreselleşen dünyada tüm firmalar aldığı malın üzerinde Made in Germany yani Alman malı simgesini arıyor. Hal böyle olunca şirketlerin kendilerini pazarda göstermeleri ve bu pazardan güzel pay alabilmek için Almanya’da faaliyet göstermesi gerekiyor. Birçok Türk firması anlaşma yapacağı zaman öncen Türk firmasının ismini söylüyor, burada fiyatı düşük tutuyor sonra da Almanya’da faaliyet gösteren firmasının ismini söylüyor, burada fiyatı öncekine göre 3 kat daha fazla söylese bile karşı taraf bunu kabul ediyor. Sırf Alman malı Alman firması diyerek kabul ediyor” diye konuştu.

ALMANYA STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

Ajansın avukatlık işlerini yürüten Ersoy Sam ise, Almanya’nın önceki dönemlere göre bazı değişiklikler yaptığını söyleyerek, “Bundan 20-30 yıl önce dış ticaretle uğraşmak isteyen birimlerin yabancı dil bilme zorunluluğu vardı. Şimdi ise Almanya Hükümeti içerisinde bulunan birçok eyalette eyalete bağlı şirketler kalkınma ajansları Türkçe bilen elemanlar çalıştırıyor. Sizlerin orada daha rahat iş yapabilmeniz için Türkiye’ye ve birçok yere heyetler gönderiyor. Aynı düşünceleri paylaşan, aynı dili konuşan insanların anlaşarak ticaret yapmalarını sağlamak istiyor. Türkiye kökenli profesyonellik hizmeti veren bir birimin olduğunu bilin” diye konuştu. Türk hukuku’nun Alman hukukuna benzediğini söyleyen Sam, “Türkiye’deki başta Türk Ticaret Kanunu olmak üzere, birçok kanun Almanya’nın kanunlarına benziyor. Bunun için bu kanunları bilenler kanunlar hakkında orada pek zorluk çekmez. Zaten bizler de yatırım yapmak isteyen firma ve kişilerin sorumluluklarını hatırlatıp, onlara yardımcı olmak için varız” ifadelerini kullandı.

DÜNYA KRİTERLERİNE UYMALISINIZ

Ajansın Türkiye temsilciliğinde mali müşavirliğini yapan Cevdet Koçaş da sunumunda, şirketlerin uyması gereken kurallardan bazılarını hatırlatarak, “Firmalar uzun süreli dünya piyasalarında tutunabilmek için dünya standartlarının koymuş olduğu kriterlere uymak zorunda. Kaliteli mal üretmek durumunda olmalı. Dünya devi diye tabir ettiğimiz başarılı firmaların stratejilerini izlemek zorunda. Gelişen teknolojiyi takip ederek işlerini ona göre yapmalı. Sermaye birikimleri uygun yatırımlara dönüştürülmeli. Mağazalar kendi ürünlerini sunarken, dış ülkelerdeki stratejileri takip etmeli ki başarılı olabilsin, piyasada kendisine yer bulabilsin” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.