Almanya’daki Görme Engelliler İçin Türk Şefinden İlk Yemek Tarifi Kitabı

Almanya’daki Görme Engelliler İçin Türk Şefinden İlk Yemek Tarifi Kitabı
Türk mutfağının önde gelen isimlerinden M. Ömür Akkor, Almanya’daki görme engelliler için hazırlanan ilk yemek kitabını yazdı. Almanya'nın en önemli görme engelliler derneği olan BLISTA'nın kuruluşunun 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen...

Türk mutfağının önde gelen isimlerinden M. Ömür Akkor, Almanya’daki görme engelliler için hazırlanan ilk yemek kitabını yazdı. Almanya'nın en önemli görme engelliler derneği olan BLISTA'nın kuruluşunun 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen gecede kitabını tanıtan Akkor, sahnede gözleri kapalı olarak yemek yaparak Alman misafirleri hayran bıraktı. Akkor'un Türkiye’de yazdığı görme engelliler yemek kitabı dünya yemek kitaplarının Nobel’i kabul edilen ‘Gourmand Cookbook Awards' tarafından geçtiğimiz mayıs ayında Pekin’de Dünyanın En İyi Vakıf Kitabı seçilerek Türkiye’ye önemli bir ödül kazandırmıştı.

Kitap çoğunluğu Türk mutfağından olmak üzere Alman, Yunan, İspanyol ve İtalyan mutfağından elli beş farklı yemek tarifini içeriyor. Kitapta görme duyusuna yer veren ifadelere yer vermediklerini söyleyen Akkor, "Fırında üzeri kızarana kadar tutun ya da soğanı pembeleşinceye kadar kavurun gibi görsel uyarılara yer vermedik. Bunun yanı sıra da kitabın içinde görme engelliler için pratik mutfak bilgileri ve kullanım kılavuzlarını da yazdık." dedi. Kitabı hazırlama aşamasında on beş gün boyunca mutfakta gözleri kapalı olarak çalıştığını belirten yıldız aşçı, görme engelli insanlara yemek dersleri de vererek onları anlamaya çalıştığını ve kitabı daha sonra yazdığını belirtti.

Frankfurt’taki Main Donau yayıneviyle Almanların ilk görme engelli yemek kitabını yazdıklarını anlatan aşçı Akkor Marburg’da düzenlenen tanıtım akşamına belediye başkanı, bölge meclis üyeleri, üniversite rektörleri olmak üzere yüze yakın Alman davetlinin geceye iştirak ettiğini söyledi. Kitabın yayınlanmasına Colloquium akademisyenler kurumu aracılığıyla vesile olan BLISTA vakfının merkezi ise görme engelliler için dizayn edilmiş dünyadaki tek şehir olan Marburg’da bulunuyor. Şehir ayni zamanda yedi yüz yıllık üniversitesi ile Almanya’nın en önemli eğitim merkezlerinden biri ve burada ilkokuldan üniversiteye kadar tüm okullarda görme engelliler için sınıflar da bulunuyor.

Akkor'un yazdığı kitap da Almanya'daki görme engelliler için eğitim veren okullarda ders kitabı olarak da okutulacak. Şimdiye kadar altı farklı dilde 25 adet yemek kitabı yayımlayan Akkor ilk kez bir kitabının ders kitabı olarak hemde Almanya’da okutulacağı için Türkiye adına gurur duyduğunu ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.