Almanya'da Sol Parti Yönetimindeki İlk Hükümet İçin Anlaşma Tamam

Almanya'da Sol Parti Yönetimindeki İlk Hükümet İçin Anlaşma Tamam

Almanya'da aşbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), eyalet düzeyinde daha bir kalesini kaybetmek üzere. CDU’nun çeyrek asırdır Thüringen’de Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi, 67 gün süren...

Almanya'da aşbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), eyalet düzeyinde daha bir kalesini kaybetmek üzere. CDU’nun çeyrek asırdır Thüringen’de Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi, 67 gün süren ön görüşmelerin sonunda 'Kızıl-Kırmızı-Yeşil' hükümet anlaşması üzerinde mutabakat sağladı. Eyaletin başkenti Erfurt’ta anlaşmanın içeriğini tanıtan taraflar, ‘sol ittifak’ın eyalette önemli reformlar yapacağını duyurdu.

Sol Parti adına pazarlıkları yürüten Susann Hennig-Welsow, “Kızıl-Kırmızı-Yeşil her şeyi farklı değil, ama birçok şeyi daha iyi yapacak.” açıklamasında bulundu. Hennig-Welsow, kurmak istedikleri hükümetin yuvalarda bir yıl bedava eğitim verilmesi, istihdam piyasasının devlet tarafından desteklenmesi ve her yıl 500 yeni öğretmen istihdam edilmesi gibi ana projelerini dile getirdi. SPD teşkilatı başkanı AndreasBausewein ise gelecek beş yıl içinde yeni borç yapılmayacağını, aynı zamanda belediyelere daha fazla destek yapılacağını duyurdu.

Yeşiller’in lideri Dieter Lauinger ise anlaşmaya eski Doğu Almanya'nın ‘hukuk devleti olmadığının’ dahil edildiğinin altını çizdi. Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümeti 105 sayfalık anlaşmada aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü çerçevesinde ders çıkartılması konusuna önem verdi. Eyalet meclisinde yeniden NSU Komisyonu kurularak konunun araştırılmaya devam edileceği belirtildi. Muhbirlik (V-Leute) uygulamasına özel durumlarda izin verileceği vurgulanan anlaşmada, “NSU kurbanlarına Thüringen Anıt Merkezi kurarak saygı göstermek istiyoruz.” ifadesine yer verildi.

Anlaşma Sol ve Yeşiller partilerinin üyeleri tarafından onaylanmasına sunulacak. Bu prosedürün Aralık ayının başına kadar tamamlanması bekleniyor. Anlaşma üyeler tarafından onaylanmasıyla Bodo Ramelow’un ‘ilk Sol Partili eyalet başbakanı’ olmak sının önündeki son engel de kalkmış olacak. Eyalet Meclisi’nde başbakanlık seçiminin 5 Aralık’ta yapılması bekleniyor. Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonu mecliste sadece 1 vekillik çoğunluğa sahip olduğundan dolayı Ramelow’un ilk turda seçilmesine zayıf ihtimal gözüyle bakılıyor.

Hükümet anlaşması üzerinde mutabakat sağlayan tarafların bakanlık paylaşımını da tamamlamış gözüküyor. Sol Parti başbakanlık dairesinin yanı sıra inşaat, eğitim ve sosyal işler bakanlığını devralacak. SPD ise ekonomi, maliye ve içişlerinden sorumlu olacak. Yeşiller ise çevre ve adalet bakanını atayacak. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber ise ‘sol ittifak’ı “Seçim mağluplarının koalisyonu” diye değerlendirerek, tanıtılan hükümet anlaşması için ise “Thüringen için küme düşme programı.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.