Almanya'da Cumhurbaşkanı İle Sol Parti Arasında Polemik

Almanya'da Cumhurbaşkanı İle Sol Parti Arasında Polemik

Almanya’da ilk kez Sol Parti’den bir siyasetçinin eyalet başbakanlığına yakın olmasına Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tepki gösterdi.Sol Parti’den birinin bir eyalette başbakan olmasının kendisi için hazmedilmesi kolay olmayan bir mesele...

Almanya’da ilk kez Sol Parti’den bir siyasetçinin eyalet başbakanlığına yakın olmasına Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tepki gösterdi.

Sol Parti’den birinin bir eyalette başbakan olmasının kendisi için hazmedilmesi kolay olmayan bir mesele olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Eski Doğu Almanya rejimini yaşamış olan ve benim yaşlarımda olanların böyle bir gelişmeyi kabul etmesi kolay değil.” dedi.

Seçim sonucunu kabul etmek durumunda olduklarını söyleyen Gauck, “Thüringen’de başbakanı çıkaracak olan parti insanları ezen ve zulmeden eski Doğu Almanya devlet partisi SED’den ne kadar farklı düşünüyor? Biz ona güvenebilir miyiz?” diye de sordu.

Sol Parti genel Başkanlarından Katja Kipping ise Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Bir cumhurbaşkanı sözlerini çok iyi tartarak seçmeli. Parti siyaseti yaptığı şüphelerini uyandırırsa cumhurbaşkanı olarak otoritesi zedelenir." dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un kendisine de faydası olmayan bir şekilde konuştuğunu savunan Katja Kipping, “Sol Parti üyelerinin ve seçmenlerinin demokratik zihniyeti konusunda şüphe belirten ifadeleri ve sözleri kesinlikle reddediyoruz. Böyle konuşma bir cumhurbaşkanına asla yakışmıyor.” ifadelerini kullandı.

Thüringen eyaletinde Sol Partiden Bodo Ramelow’un Eyalet Başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Joachim Gauck, Eski Doğu Almanya’da rejim karşıtı olarak öne çıkmıştı. Özgürlük konusunda büyük önem veren Joachim Gauck eski Doğu Almanya’da ilahiyat eğitimi almış ve rejime karşı mesafeli durmuştu.

Joachim Gauck 2010 yılında Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde de Sol Parti’nin anayasayı koruma teşkilatı tarafından takip edilmesinden yana olduğunu belirmiş ve buna gerekçe olarak da Ulla Jelpke ve Sarah Wagenknecht gibi isimlerin Bolşevik düşnce ile aralarındaki bağları koparmadığını ifade etmişti. Joachim Gauck Sol Parti’nin Avrupa demokrasisine sahip çıktığını görmediğini de sözlerine eklemişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.