Almanya'da Başbakan Yardımcısı Silah Lobisinin Hedefinde

Almanya'da Başbakan Yardımcısı Silah Lobisinin Hedefinde

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in sorunlu üçüncü ülkeler olarak adlandırılan ülkelere silah ve askeri malzeme satışını kısıtlayan kararlar alması Alman silah lobisini hareketlendirdi. Lobi, Gabriel’e...

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in sorunlu üçüncü ülkeler olarak adlandırılan ülkelere silah ve askeri malzeme satışını kısıtlayan kararlar alması Alman silah lobisini hareketlendirdi. Lobi, Gabriel’e karşı baskılarını artırınca, bakana Federal Hükümet içinden de muhalefet arttı. Federal Meclis ekonomi ve enerji, savunma, dış politika çalışma gruplarının ortak bir çalışma raporu hazırlayarak Sigmar Gabriel’i açıktan hedef almaları dikkat çekti.

Almanya’nın en büyük üç silah üreticisinin, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in, içlerinde bazı Arap ülkelerinin de olduğu sorunlu üçüncü ülkeler olarak kategorize edilen ülkelere silah ve askeri araç-gereç satışını kısıtlayan politikalarına karşı baskılarını artırması, Gabriel’e Federal Hükümet içinden de muhalefeti arttırdı. Federal Meclis ekonomi ve enerji, savunma, dış politika çalışma gruplarının ortak bir çalışma raporu hazırlayarak Bakan Gabriel’i açıktan hedef almaları dikkat çekti. Silah üreticileri lobisinin ‘ülkeyi terk etme’ tehdidinde bulunması Berlin siyasetini hareketlendirdi.

Geçen yıl 5,7 milyar Euro tutarında silah ve askeri malzeme ihraç eden silah üreticilerinin fabrikalarında 300 binin üzerinde kişi çalışıyor. Almanya’nın önde gelen silah şirketlerinden Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann ve Diehl Defence Holding’in yıllık cirolarının toplamı 4,8 milyar dolar. Sektörün en güçlü şirketi ise 3 milyar dolar ile Rheinmetall. Şirket, Federal Hükümet'in silah ve askeri malzeme satışını kısıtlayan uygulamalarını eleştiriyor ve ilgili politikaların değişmemesi durumunda “kapasite azaltımı, işçi çıkarma veya Almanya’daki işletmelerin İsviçre, Fransa veya ABD’ye taşınması” tehdidinde bulunuyor.

Bakan Gabriel’in silah satışlarına verdiği onay sayısını azaltması ile harekete geçen silah lobisi, Alman silah sanayinden yeni silah sistemlerinin alımlarının artırılması için Büyük Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) desteğini almayı başardı. Başbakan Yardımcısı Gabriel’i hedef alan Federal Meclis ekonomi ve enerji, savunma ve dış politika çalışma grupları tarafından kaleme alınan rapordan kesitler sunan Alman 1. devlet kanalı ARD, ilgili grupların Gabriel’den silah ihracatı politikalarında “yön değişikliği ve düzeltmeler” talep ettiğini duyurdu.

Açıklanan raporda yer alan şu ifade Sigmar Gabriel’e “açık saldırı” olarak nitelendirildi: “İvedi tedbir olarak Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından fiilen durdurulmuş olan silah ve askeri malzeme satışı müsaadeleri acilen tekrardan başlatılmalı ve biriken dilekçeler işleme konmalıdır.” İlgili raporu şekillendiren Birlik Partili üyeler ayrıca Almanya’nın NATO partnerleri tarafından “izole edilebileceği” iddiasında da bulundular. Silah lobisinin istihdam yerlerinin azalacağı yönündeki argümanlarını da savunan üyeler, silah sanayiinin gerilememesi gerektiğini de kaydettiler.

Bu arada ilgili raporun gelecek hafta CDU/CSU ve SPD Federal Meclis gruplarına sunulacağı hatırlatıldı. Başbakan Angela Merkel’in ise konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. Silah satışı onayını tek başına verme yetkisine sahip Bakan Gabriel’in ilgili konuyu koalisyon ortakları arasında pazarlık mevzuu haline getirebileceği de konuşuluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.