Almanya Sokaklarında Kürt-selefi Çatışması

Almanya Sokaklarında Kürt-selefi Çatışması

Irak ve Suriye’de süren savaşlar, Alman sokaklarında da yansımasını buluyor. Hamburg ve Celle’de meydana gelen olaylarda, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu en az 23 kişi yaralandı, düzinelerce şüpheli gözaltına alındı. Polis,...

Irak ve Suriye’de süren savaşlar, Alman sokaklarında da yansımasını buluyor. Hamburg ve Celle’de meydana gelen olaylarda, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu en az 23 kişi yaralandı, düzinelerce şüpheli gözaltına alındı. Polis, Hamburg’daki olayları tazyikli su, Celle’deki olayları ise cop ve biber gazı kullanarak engellemeye çalıştı.

Hamburg’da terör örgütü IŞİD’i kınamak için bir cami yakınında toplanan 400 kişilik bir grup ile Selefi olduğu ileri sürülen bir grup çatıştı. İtfaiyenin verdiği bilgiye göre çıkan çatışmada sekiz kişi yaralandı.

Olay yerinde bulunan bir Alman Haber Ajansı (dpa) foto muhabirinin açıklamalarına göre polis camiye giden yolları tamamen kapattı, takviye araçlar da iki grubun birbirini görmesini engelledi. Ancak tam bu sırada elinde metal sopa, bıçak ve ucu sivri eşyalarla eylemci Kürtlere saldırdı. Eylemci Kürtlerin de aynı şekilde silahlara sahip olduğu belirtildi. Tarafları ayırmak isteyen polis tazyikli su kullanırken, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis sabahın erken saatlerine kadar mesai yapmak zorunda kaldı.

Daha öncesinde ise 500 kadar Kürt Hamburg’da dün Türkiye-Suriye sınırında bulunan Kobani şehrindeki Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için bir araya gelmiş, ancak onlara katılan 80 kadar Kürt bir saat boyunca Hamburg İstasyonu’ndaki çok sayıda demiryolu hattını bloke etmişti.

Celle’de ise dün gece Ezidilerle Çeçenler arasında bir kavga daha çıktı. Birkaç yüz memurla olaya müdahale ederek bir gün önceki gibi geniş çaplı bir kavgayı sona erdirmeyi başaran polis, her iki tarafın da sopa, şişe ve taşlarla birbirine girmek için polis bariyerini aşmaya çalıştığını bildirdi. Bu esnada dört polis memuru ve dört şiddet yanlısının yaralandığı öğrenildi.

İkinci kez yaşanan kavga, her iki tarafın temsilcilerinin, belediye başkanı ve polisin de katılımıyla gerçekleştirdikleri uzlaşma çabalarına rağmen gerçekleşti. Kavganın sebebiyle ilgili açıklamada bulunan polis, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki ilerlemesinden dolayı Ezidilerin sinirli olduğunu, Ezidi nüfusun yoğun olduğu Celle’deki olayın somut gerekçesinin ne olduğunun ise bilinmediğini duyurdu. Güvenlik uzmanları, Ezidilerin Kürt şehri Kobani’ye aralarında Çeçenlerin de bulunduğu terör örgütü IŞİD’in saldırmasından dolayı öfkeli olduğunu söylüyor.

TERÖRE DESTEK VEREN İKİ KİŞİYE DAVA

Federal Savcılık ise iki kişiye karşı Suriye’deki teröre destek verdikleri gerekçesiyle dava açtı. Biri Alman diğeri Türk olan zanlılar, şiddet yanlısı Cunud el Şam grubunun üyesi olmakla suçlanıyor. Suçlamaya göre her ikisi de 2013 yılında Suriye’de savaş eğitim almış. 35 yaşındaki Alman vatandaşının savaşlara katıldığı ve propaganda filmlerinin çekiminde yer aldığı iddia edilirken, 27 yaşındaki Türk vatandaşı da silahlı gruba 30 bin Euro akmasını sağlamakla suçlanıyor.

Savcılığın açıklamasına göre zanlı parayı büyük ölçüde bir bankayı dolandırarak elde etti. Zanlının Almanya’ya döndükten sonra teçhizat ve para transferi işleriyle uğraştığından yola çıkılıyor. Alman vatandaşı zanlı ise Suriye’den döndüğünde tutuklandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.