Almanya Kendi Sokaklarında Şiddet İstemiyor

Almanya Kendi Sokaklarında Şiddet İstemiyor

Almanya'da Kürt gruplar, yarın Düsseldorf'ta yapılacak büyük gösteriyle dikkatleri Kobani'ye çekmek istiyor. Selefilerin de karşı gösterisinden endişe eden siyasiler şiddete müsamaha gösterilmeyeceğini ifade ettiler. Alman Polis Sendikası...

Almanya'da Kürt gruplar, yarın Düsseldorf'ta yapılacak büyük gösteriyle dikkatleri Kobani'ye çekmek istiyor. Selefilerin de karşı gösterisinden endişe eden siyasiler şiddete müsamaha gösterilmeyeceğini ifade ettiler. Alman Polis Sendikası gösterinin yasaklanmasını isterken, KRV İçişleri Bakanı Ralf Jager ise “Alman sokaklarında şiddet savaş mağdurlarına deva değildir.” dedi. CDU/CSU grubu başkan yardımcısı Thomas Strobl polise yapılacak bir saldırının tüm topluma yapılmış olacağını ifade etti.

Almanya'da son zamanlarda artan IŞİD'e karşı Kürt grupların protesto gösterileri ve bu gösterilere karşı Selefilerin zaman zaman karşılık vermesi ile ortaya çıkan şiddet olayları siyasileri endişelendirmeye başladı. Kobani'deki IŞİD saldırılarını protesto eden Kürtler Almanya genelinde birçok yerdeki gösterilerden sonra bugün de Düsseldorf'ta büyük bir protesto gösterisi yapacak olmalarına tepkiler gelmeye başladı.

Kürt grupların 12 bin kişi bekledikleri mitinge ilk tepki Alman Polis Sendikası'ndan geldi. Sendikanın KRV Başkanı Erich Rettinghaus şiddete bulaşanlara karşı daha sert müdahale edilmesini isteyerek, “Her iki tarafta Almanya'da ısmarlanmış bir savaş sürdürüyorlar. Buna müsaade edemeyiz. Böyle gösteriler burada olmamalı.” şeklinde konuştu. Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jager'de Kürtlerin ve Ezidilerin korkularını anladıklarını belirterek, bunun karşılığının gösterilerde şiddet olamayacağını vurguladı.

Jager, “Alman sokaklarında şiddet savaş mağdurlarına deva değildir.” dedi. İçişleri bakanlığı ayrıca aynı gün eyalet genelinde bazı şehirlerde de bildirilmeyen gösterilerin yapılacağını hesaba kattığı öğrenildi.

ALMANYA'DAKİ SOKAK KAVGASININ SAVAŞ MAĞDURLARINA FAYDASI YOK

Dortmund Tren İstasyonu'nunda çarşamba akşamı yapılan gösteride trenlerin engellenmesinin yankısının devam ettiğini belirten CDU eyalet milletvekili Serap Güler de sağduyu çağırısında bulundu. Güler, “Suriye ve Irak'taki anlaşmazlık Almanya'da kavga etmekle çözülmez.” Açıklamasında bulundu. Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder (CDU) ise, "Çok ciddi agresiflik görüyorum. Buda beni endişelendiriyor.” diyerek siyasilerin meseleye bakışını özetlemiş oldu. Gösterilerde olayların çıkacağı beklentisinde olan Düsseldorf Polisi müahale için araş gereçlerini hazır tutuyor.

Polise karşı şiddet beklentisi içinde olan Federal CDU/CSU gurubu başkan yardımcısı Thomas Strobl polis yapılacak bir saldırının tüm topluma yapılmış olacağını ifade etti. Strobl, “Ceza hukukumuzu öyle değiştirmeliyiz ki, polise şiddet uygulayanlar şimdiye kadar olduğundan daha sert cezalar görmelidir.” dedi. Daha önce de CDU Federal Meclis Grubu geniş kapsamlı bir plan hazırlayarak savaş olan ülkelerden Almanya'ya geri dönen kişilerin tehlikesinden korunmak için vatandaşlıktan daha kolay çıkarılarak sınırdışı edilmelerini istemişti. Terörün finans kaynaklarının kurutulması için büyük miktardaki paraların kaynağının da şeffaflaşmasının gerekliliğini dile getirmişti.

LASCHET: IŞİD KRV İÇİNDE DÜNYA BARIŞI İÇİNDE ÇOK BÜYÜK BİR TEHLİKE

Kuzey Ren Vestfalya CDU lideri Armin Laschet Türkiye'nin de hedefi olan Suriye Devlet Başkanı Esed'in devrilmesinin tehlikeli olduğunu dillendirdi. Esed'in bir diktatör olduğunu tekrarlayan Laschet buna rağmen Esed'in döneminde Hıristiyan azınlıkların, Alevilerin, Şiilerin ve diğer azınlıkların ülkede rahat olduklarını ve dini inançlarını özgürce yaşadıklarını söyledi. Laschet, "Esed devrilirse IŞİD teröristleri Ortadoğu'daki iki bin yıllık Hıristiyanlık yaşantısını bitireceklerdir." diyerek Esed'in kontrolü kaybetmesi durumunda ülkedeki Hıristiyanların ilk hedef olacağını savundu.

IŞİD'i terörist ve gaddar olarak niteleyen Laschet, IŞİD'in KRV içinde dünya barışı için de çok büyük bir tehlike olduğuna vurgu yaptı. CDU'lu politikacı ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği politikanın da yanlış ve tehlikeli olduğuna da dikkat çekti. Laschet konuşmasının devamında Erdoğan'ın bilinçli şekilde teröristleri Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişlerini sağlayarak Esed'in devrilmesini hedeflediğini iddia etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.