Almanya elektrikli otomobili tartışıyor

Almanya elektrikli otomobili tartışıyor
Alman hükümetinin planlarında, 2020 yılına kadar gücünü sadece elektrik motorundan alan bir milyon aracın trafiğe çıkmış olması öngörülüyor. Ancak gelişmeler hiç de hesaplandığı gibi değil.

Alman hükümetinin planlarında, 2020 yılına kadar gücünü sadece elektrik motorundan alan bir milyon aracın trafiğe çıkmış olması öngörülüyor. Berlin yönetimi birçok alanda olduğu gibi elektromobilitede de Almanya'nın dünyaya öncülük etmesini amaçlıyor.

Daimler yönetim kurulu başkanı Dieter Zetsche futbolla elektrikli otomobil arasındaki benzerliği "İtalyan futbol efsanesi Giovanni Trappatoni dikkate şayan bir söz söylemiş ve 'futbol ding, dang ve dongdur', demişti. Sadece dingle olmuyor. Elektromobilite de öyle. Elektromobilite sadece teknoloji değil ama altyapı, maliyet, fiyat ve teknoloji demektir" sözleriyle tarif ediyor.

Teknolojide sorumluluk otomobil imalatçılarına düşüyor. Zetsche'nin salondaki konuşması gülüşmelere yol açtığı kadar alkış da topladı. Federal hükümetin çağrısı üzerine Berlin'de buluşan bin dolayındaki, yönetici, mühendis, teknisyen, bilim insanı ve politikacı elektrikli otomobillerin Almanya'da neden arzulanan adede ulaşamadığını tartıştı.

2020 yılına kadar Almanya'da bir milyon elektrikli otomobil satılmış olması hedeflenmişken trafikteki elektrikli otomobil sayısı şu an 6 bin 400'ü ancak buluyor. Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler bu gerçeği "Elektrikli otomobil sayısı artmaya son derece müsait. Oranı o kadar düşük ki, küçük bir siyasi partinin genel başkanı olarak ben bile bu oranı telaffuza cesaret edemiyorum. Hem de bu sayının son yıllarda bir kat artmış olmasına rağmen" sözleriyle yorumladı.

Uzmanlar gerçekçi bulmuyor

Bir milyona ulaşılabilmesi için her ay fabrikalardan trafikteki araç sayısı kadar elektrikli otomobil çıkması gerekiyor. Uzmanlar bunu gerçekçi bulmuyor. Federal hükümet ise 2020 yılına kadar bu hedefe ulaşma iddiasından vazgeçmiyor.

Almanya Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, otomotivcilik branşını daha aktif olmaya çağırıyor ve Alman şirketlerinden ürün yelpazesini genişletmelerini bekliyor:

"Mobilite dönüşümünü kuşkuyla karşılayanlar var. Oysa elektrikli otomobil arzı ve model sayısı artsa bu otomobilleri alan da çıkar. Piyasadaki yön değişimini kuşkuyla değil, bu yenilikçi ürünlere güven ve heyecan duyarak karşılamak gerekir. 21. yüzyılın motorlu aracı kendiliğinden hayranlık uyandırabilmelidir."

Çin, ABD ve Fransa'da elektrikli otomobil alanlara devlet 8 bin euroya kadar teşvik ödüyor. Alman hükümeti ise prim ödemek yerine elektrikli otomobillerden motorlu taşıt vergisinin kaldırılmasını planlıyor. Öte yandan araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayrılan teşvikler de bu yılın sonuna kadar 1,5 milyar euroya çıkmış olacak. Aynı zamanda elektrikli otomobillerin tercihli yollardan yararlandırılması ve şehir merkezlerinde bu araçlara özel park yeri tahsis edilmesi de düşünülüyor.

Kilometre başına 95 gram

Başbakan Angela Merkel elektrikli otomobillerin bir markanın bütün modellerine uygulanan atık gaz sınırını düşürebilmesi için Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde girişimde de bulunuyor. Merkel "Avrupa gücünü, her tip otomobil üretebilme yeteneğinden almalı. Bu branştaki bütün yenilikçi aksesuar ve uygulamalar önce büyük ve pahalı modellerde piyasaya sunuluyor. Teknik yenilikler zamanla daha küçük modellere de yansıyor. Avrupa bu katma değer zincirinin kopmasına izin vermemeli" dedi.

AB mevzuatına göre 2020 yılında fabrika çıkışlı otomobillerin karbondioksit emisyonu kilometre başına 95 gramla sınırlandırılmış olacak. Alman şirketlerinin 2012 yılı ortalaması 140 gramı bulmaktaydı. Almanya satılan her elektrikli otomobilin sıfır gramlık zararlı gaz emisyonu miktarının katlanarak bu ortalamaya dahil edilmesini istiyor. Sanayiciler tek bir elektrikli otomobilin bütün modellerin karbondioksit emisyonu üzerinde daha fazla azaltıcı etki yapmasının önemine işaretle, bu durumda şirketlerin daha fazla elektrikli otomobil satmaya çalışacağını, dolayısıyla da elektrikli otomobilin ucuzlayacağını belirtiyor.

Anketler Almanların yarısının elektrikli otomobile, içten yanma motorlu otomobile göre daha fazla para ödemeye razı olduğunu gösteriyor. Elektromobilitenin zayıf karnı ise menzilin kısa, akü bataryasının pahalı oluşu. Altyapı ve şarj istasyonları için milyarlarca euroluk yatırım gerekiyor. Uzmanlar Almanya'nın bu alanda yapısal değişim geçirmekte olduğunu hatırlatıp, uzun soluk isteyen elektromobilite yolunda henüz çok az yol kat edildiğini ifade ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.