Almanya, Donetsk Ve Lugansk Seçimlerini ‘sözde’ Diyerek Tanımadı

Almanya, Donetsk Ve Lugansk Seçimlerini ‘sözde’ Diyerek Tanımadı

Alman Hükümeti, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk’da yapılan seçimleri ‘sözde’ diye değerlendirerek sonuçlarını tanımayacağını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, seçimlerin gayrimeşru olduğunu vurguladı....

Alman Hükümeti, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk’da yapılan seçimleri ‘sözde’ diye değerlendirerek sonuçlarını tanımayacağını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, seçimlerin gayrimeşru olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Rusya’nın tavrının krizin çözülmesine değil, derinleşmesine sebep olacağını belirtti.

Başbakan Angela Merkel yönetimindeki Federal Hükümet, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk’da yapılan seçimlerini gayrimeşru olduğundan dolayı tanımayacağını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, söz konusu seçimlerin Ukrayna anayasasına aykırı olduğunu belirterek, “Sözde seçimler Minsk Anlaşması’nın içeriği ve ruhu ile uyuşmuyor.” dedi. Seibert ayrıca, Rusya’dan bu seçimleri tanıdıklarına dair resmi açıklamalar gelmesine anlam veremediklerine de dikkat çekerek, “Rusya, Minsk Anlaşması’nın hayata geçirilmesi için tüm çabaları sarf etmeli.” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Seibert ise durumun daha da kötüleşmesi durumunda Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların da ağırlaştırılabileceğini dile getirdi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise seçimlerin sonuçlarını tanıyan Rusya’nın tavrının sorunun çözülmesine değil, aksine derinleşmesine sebep olabileceğini belirtti. Endonezya’ya yaptığı resmi ziyareti sırasında Steinmeier, “Umarım Rusya seçim sonuçlarını tanıdığını açıklamanın dışında Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları bağımsızlık girişimlerine destek çıkmaya yönelik hiç bir adım atmaz.” açıklamasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Ukrayna’nın toprak birliği konusundaki açıklamalarına sadık kalması gerektiğini söyleyen Steinmeier, seçimlerin Minsk Anlaşması’ndaki kriterlere uymadığı için kabul edilmeyeceğini vurguladı.

Rus yanlısı ayrılıkçılar tek taraflı olarak ilan ettikleri Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinde başkanlık ve parlamento seçimlerini gerçekleştirmişti. Ukrayna başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve ABD bu seçimleri tanımadığını açıklamıştı.

Bir milyonun üzerinde seçmenin oy kullandığı ifade edilen seçimlerde her iki bölgede de Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin liderleri İgor Plotnitski (Lugansk) ve Aleksandr Zaharçenko'nun (Donetsk) büyük oy farkıyla zafer kazandığı bildirildi. Rusya, “Bölge halkının tercihine saygı duyuyoruz.” diyerek seçimleri tanıdı. Donbas'ta kurulan sandığı “tank ve makineli tüfek namluları altında gerçekleşen saçma bir oyun” olarak niteleyen Kiev yönetimi ile Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD ise seçimleri tanımayacaklarını açıkladı.

Donbas'ta Nisan ortasından bu yana devam eden iç çatışmalarda 3 bin 700 kişi hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de göçmen konumuna düştü. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.