Almanlar Emeklilik Döneminde Fakirleşmekten Korkuyor

Almanlar Emeklilik Döneminde Fakirleşmekten Korkuyor

Almanların neredeyse yarısı, yaşlandıklarında geçimlerini sağlayacak kadar emeklilik maaşı alamama endişesini taşıyor.

Almanların neredeyse yarısı, yaşlandıklarında geçimlerini sağlayacak kadar emeklilik maaşı alamama endişesini taşıyor. Bunun farkına varan Alman Sendikalar Birliği siyasetçilere seslenerek emekliliği güçlendirme çağrısında bulundu. İş piyasasında ve emeklilik çağlarında en şanslı grubu ise her zamanki gibi akademisyenler oluşturuyor.

Almanlar yaşlandıklarında ve emekli olduklarında fakirleşmekten korkuyor. Alman Sendikalar Birliği DGB'nin yaptırdığı bir araştırmada görüşü alınan Almanların yüzde 42'si emekli maaşlarının yaşamak için yeterli olacağına inanmadığını söyledi. Araştırmaya katılanların sadece 18'i emekli maaşının yeteceğini ve rahat bir şekilde geçimini sağlayacağına inanıyor. Alman Sendikalar Birliği ise söz konusu araştırmanın sonuçlarına atıfta bulunarak siyasete seslendi ve yasal emeklilik sigortasının sağlamlaştırılmasını istedi.

Bild gazetesine konuşan Alman Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Anneliese Buntenbach, emeklilik kesintilerinin düşürülmesi yerine sağlamlaştırılması gerektiğini söyledi. Postbank'ın Allensbach kamuoyu araştırma kuruluşuna yaptırdığı bir araştırma ise Almanların yaşlılıkta yoksulluğa düşmekten korktuğu için emeklilik kesintilerinin düşmesine kaşı çıktığını ortaya koydu.

ÇOCUKLU ANNELER DÜŞÜK MAAŞ ALIYOR

Geçtiğimiz haftasonu Sol Parti'nin bir soru önergesi üzerine federal hükümetin verdiği yazılı cevaba göre de ülkede birden fazla çocuk büyüten annelerin sigorta ödemeleri düşük olduğu için çocuğu olmayan kadınlara göre yüzde 30 daha az emeklilik maaşı aldığı ortaya çıkmıştı. Buna göre çocuğu olmayan kadınlara ödenen ortalama emeklilik maaşı 651 Euro. Dört çocuğu olan kadınların aldığı ortalama emeklilik maaşı ise 456 Euro'da kalsı. Bir çocuğu olan anneler ortalama 602 Euro, iki çocuğu olan anneler 536 Euro, üç çocuğu olan anneler ise 482 Euro emeklilik maaşı alıyor.

İŞSİZLİĞE KARŞI EN İYİ SİGORTA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Bu arada işsizliğe karşı en iyi sigortanın üniversite eğitimi olduğu ortaya çıktı. Bir diğer araştırma sonucuna göre geçen yıl da akademisyenler toplumda en az işsizliğin görüldüğü kesim oldu. İş Piyasası ve Meslek Araştırması Enstitüsü'nün (IAB) araştırmasına göre meslek eğitimi almış kişilerin yüzde 5'i işsiz kalırken, akademisyenlerin sadece yüzde 2,5'i iş bulamadı. Mesleği olmayanlar araındaki işsizlik oranı yüzde 19 olarak hesaplandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İAB iş piyasası araştırmacıları, “İşsizlikten korunmada en etkin faktör eğitimdir. İşsizlik riski vasıflı olma durumuyla sıkı sıkıya bağlıdır. Bu durum ne kadar düşükse iş piyasasındaki konum da o derece kötü olur.” ifadesini kullandı.

Araştırma, meslek eğitimi olmayanlar arasındaki işsizlik oranının da düştüğünü ortaya çıkarsa da, bu oran meslek sahibi olanlarda görülen işsizlik oranından dört kat fazla. Bu gruptakilerin iş piyasasındaki durumunun tamamen düzelemeyeceğine dikkat çeken araştırmacılar, kalifiye olmayan işgücüne olan ihtiyacın giderek azalacağı bilgisini verdi. Araştırma bölümünün sorumlusu EnzoWeber de iş piyasasında işsizlere vasıf kazandırmanın en önemli sorun olduğunu belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.