Alman Sanayicileri Etiketlerde “made İn Germany” İbaresi İstemiyor!

Alman Sanayicileri Etiketlerde “made İn Germany” İbaresi İstemiyor!

Avrupa Parlamentosu, sanayi imalatı ürünlerin nerede imal edildiğine ilişkin düzenlemeyi tartışmaya başladı.

Avrupa Parlamentosu, sanayi imalatı ürünlerin nerede imal edildiğine ilişkin düzenlemeyi tartışmaya başladı. Ürünlerin üzerindeki imalat yeri bilgisinin zorunlu hale getirmek isteyen AP’ye şiddetle karşı çıkan Alman sanayicileri ise “Made in Germany” ifadesinin gerekli olmadığını düşünüyor.

Pek çok tüketici açısından satın aldığı ürünün üzerinde “Made in Germany” (Almanya’da imal edilmiştir) ibaresinin yer alması ilgili ürünün kalitesi adına önemli bir bilgi sağlıyor. Ancak bunun kazak, ayakkabı ya da mobilya alan tüketiciler açısından gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığı hususuna verilen yanıtlar muhtelif.

Avrupa Parlamentosu İç Pazar Komisyonu tarafından perşembe günü ele alınacak olan yeni mevzuat düzenlemesine şiddetle karşı çıkan Alman sanayicileri, ürünlerin fiyat etiketinde “imalat yeri” bilgisinin yer almasının gerekli olmadığı kanaatini taşıyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Uluslararası Ticaret Masası Başkan Yardımcısı Felix Neugart, “Biz tüketicilerin imalat yeri bilgisine ihtiyaç duyduğuna inanmıyoruz.” diyor. Neugart bu tür bir düzenlemenin yine de ürünlerin imalat şartları ve tedarik zinciri hakkında güvenilir bilgi vermeyi sağlamayacağını savunuyor.

Alman Ayakkabı ve Deri Ürünü Endüstrisi Birliği Başkanı Ralph Rieker de benzeri bir yaklaşımla, tüketiciler açısından asıl önemli olanın imalat yeri değil, “imalat kalitesi” olduğunu ileri sürüyor.

SADECE MOBİLYACILAR YENİ DÜZENLEMEYİ İSTİYOR

Buna karşılık “ucuz ithalat” nedeniyle mağdur olduklarını belirten Alman Mobilya Üreticileri Birliği Başkanı Elmar Duffner, fiyat etiketlerinde “Almanya’da üretilmiştir” ya da “Çin’de imal edilmiştir” ibaresinin yer almasının ucuz ve kalitesiz Çin mallarına karşı Alman ürünlerini koruyacağını savunuyor.

Diğer yandan ürünlerin etiketlerine imalat yeri bilgisini yıllardır gönüllü olarak işleyen Alman tekstil imalatçıları da Avrupa Parlamentosu’nun bunu zorunlu hale getirmesine karşı çıkıyor.

CDU’lu AP milletvekili Markus Ferber ise yeni mevzuatın sadece “fazladan bürokrasi” ile sonuçlanacağına işaret ederek, “Bu düzenleme sorunları çözmek yerine ek bürokrasi üretmek anlamına gelecek.” diyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.