Alman Ordusu’nda Asker Olmanın Cazibesi Artacak

Alman Ordusu’nda Asker Olmanın Cazibesi Artacak

Almanya'da askerlik mesleğini cazip hale getirmek için hazırlanan yasa tasarısına Bakanlar Kurulu’nda son şekli verildi. Buna göre askerlerin maaşlarına zam yapılacak, çalışma ve fazla mesai saatlerini düzenleme, yarı zamanlı çalışma...

Almanya'da askerlik mesleğini cazip hale getirmek için hazırlanan yasa tasarısına Bakanlar Kurulu’nda son şekli verildi. Buna göre askerlerin maaşlarına zam yapılacak, çalışma ve fazla mesai saatlerini düzenleme, yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Yasanın Nisan 2015’te yürürlüğe girmesi ve uygulamaya 2016’da geçilmesi bekleniyor.

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen göreve başladığında en önemli projesi olarak kamuoyuna açıkladığı askerlik mesleğinin şartlarının iyileştirilmesi ve cazip hale getirilmesi çalışmalarında önemli bir adım attı.

Bakanlığın hazırladığı “Askerlik mesleğini cazip hale getirme yasa tasarısı” Bakanlar Kurulu tarafından şekillendirildi. Yeni tasarıyı kamuoyuna tanıtan von der Leyen; Ukrayna, Irak ve Suriye başta olmak üzere dünyadaki gelişmelerin Alman Ordusu’nun sorumluluğunu arttırdığını söyleyerek, uluslararası alandaki güvenlik politikalarında Almanya’dan beklentilerin yüksek olduğunu bu nedenle de ordunun şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yasa ile birlikte ordunun cazip bir işveren haline geleceğini söyleyen bakan von der Leyen, askeriyenin serbest piyasa ile personel kazanmak için rekabet edeceğini ifade etti. Federal Ordu’da 250 bin asker ve sivil personelin istihdam edildiğini belirten von der Leyen, modernizasyon çalışmasında 500 milyon Euro’luk bir miktarın kışlaların şartlarının iyileştirilmesi, 350 milyon Euro’luk bir miktarın da askerliğin cazip hale getirilmesi için harcanacağını söyledi.

Bu zamana kadar Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin Ordu’nun bütçesinin artırılmasına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine von der Leyen, Bakanlar Kurulu’nda Maliye Bakanı Schäuble’nin yasa tasarısına destek vererek yeşil ışık yaktığını ifade etti.

ÇALIŞMA SAATLERİ İYİLEŞTİRİLECEK

Yeni tasarıya göre askerler haftada 41 saat çalışacak. Fazla çalışmaları durumunda ise fazla mesai olarak karşılığını alacaklar. Bu zamana kadar 46 saatten fazlası için fazla mesai uygulaması vardı. Eğer askerler isterlerse yarı zamanlı çalışma talebinde bulanabilecekler. Çalışanların hizmet için eğitimleri ve kariyer planlamaları için de destek verilecek.

Orduda askerler sorumluluklarına göre maaş alacak. Fazla sorumluluğu veya daha tehlikeli görevi olanların aldıkları maaş da ona göre olacak. Yurt dışında görevde olan askerlerin ailelerine maddi destek verilecek. Elektronik ve bilgisayar gibi branşlarda çalışanların özel sektöre gitmemeleri için ödemeleri artırılacak. Ömür boyu askerlik yerine sözleşmeli olarak askerlik yapanların emeklilik şartları memur statüsünde çalışanlara yaklaştırılacak.

Askerlik mesleğinden 54 ile 62 yaşları arasında ayrılanların daha fazla kazanma ve emeklilik şartlarının artırılması sağlanacak. Yurt dışı görevinde on yılı dolduran askerlerin mali şartları iyileştirilecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.