Alman İçişleri Bakanı, Aşırı Sağ Gösterilerinin Yasaklanmasını İstedi

Alman İçişleri Bakanı, Aşırı Sağ Gösterilerinin Yasaklanmasını İstedi

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, holigan ve aşırı sağ grupların şiddete yönelen protesto gösterilerinin yasaklanabileceğini söyledi. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger de idari mahkemelerin bu gibi gösterileri yasaklamalarını...

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, holigan ve aşırı sağ grupların şiddete yönelen protesto gösterilerinin yasaklanabileceğini söyledi. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger de idari mahkemelerin bu gibi gösterileri yasaklamalarını istedi.

Köln’de Selefilere karşı gerçekleştirilen gösteride çıkan olaylarda çok sayıda polisin yaralanması başta Berlin olmak üzere diğer eyaletleri de harekete geçirdi.

Aşırı sağ gruplar ile holiganların birlikte hareket ederek sokakları savaş alanına çevirmeleri “Aşırı sağ şiddetin yeni şekle mi giriyor?“ tartışmalarını başlattı. Hafta sonu Köln’de 4 bin 500 holigan ve aşırı sağcının Selefileri protesto yürüyüşünde şiddete başvurarak birçok polisi yaralamasının holiganlar içindeki aşırı sağ grubun şiddet eğilimini gözler önüne serdiğini belirten uzmanlar, Almanya genelinde aşırı sağ holigan grupların tehdit olarak ciddiye alınması uyarısında bulundu.

Gelişmeyi siyasiler de ciddi buluyor. Holiganların ve aşırı sağ grupların protestolarının yerel yönetimlerce yasaklanabileceğini söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Protesto gösterisinde şiddet önemli bir yer tutuyorsa, politika sadece şiddeti körüklemek için araçsallaştırılıyorsa, aynı zamanda alkol ile birleştirilmişse, yerel yönetimlerin yasaklamaları ve bunun mahkemede kabul görme şansını yüksek görüyorum." dedi.

Bu tür şiddet olaylarında yargının hızlı ve net olmasında fayda gördüğünü söyleyen de Maiziere, “Savcılar hızlı şekilde suç duyurusunda bulunmalı ve mahkemelerde hızlı karar verebilmeli. Böylece böyle bir şeye önceden müsaade etmeyeceğimizi kesin bir şekilde göstermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. Holigan ve aşırı sağ şiddetiyle mücadele için yeni bir yasa çıkarılmasına gerek olmadığını söyleyen de Maiziere, holiganların şiddet yanlısı olmalarının yeni olmadığını, fakat Selefilere karşı holiganların aşırı sağ ile birlikte hareket etmelerinin yeni bir gelişme olduğunu vurguladı.

De Maiziere’nin açıklamasına benzer bir açıklama da olayın gerçekleştiği Kuzey Ren-Vestfalya’nın(KRV= içişleri bakanı Ralf Jäger’den de geldi. Jäger, "İdari mahkemeleri bu gibi gösterileri yasaklamaları gerektiğine inandırmamız lazım." diyerek bundan sonraki benzer protestoların yasal olarak yasaklanabileceği sinyalini verdi. KRV Anayasayı koruma teşkilatı ise aşırı sağcı neonazilerin bilinçli bir şekilde holigan guruplarına sızıp etki altına almaya çalıştıklarını duyurdu.

HOLİGAN VE AŞIRI SAĞ YAKINLIĞI CİDDİYE ALINMALI

Holigan gruplardaki aşırı sağ etkinin Almanya için tehdit oluşturduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Holigan Araştırmaları Uzmanı Robert Claus, holigan gruplardaki aşırı sağ bağlantının 1990’lara kadar uzandığını ifade etti. Aşırı sağcıların uzun yıllardan beri gençleri taraftar gruplarında radikalleştirme çalışmaları yaptığı uyarısında bulunan Claus, deplasmandaki maçlara taraftar organizasyonu ve alkol tüketimiyle şiddet eğilimlerinin artırıldığı bilgisini verdi. Birkaç aydan bu yana sosyal medya ortamlarında “Holiganlar Selefilere Karşı” eylemi ile holigan gruplardaki aşırı sağ eğilimin etkisinin arttığını gözlemlediklerini söyleyen Claus, IŞİD ve Selefiler’in toplum nezdindeki düşman resmini aşırı sağcıların kullandığını kaydetti.

'ŞİDDET DİĞER ŞEHİRLERE SIÇRAYABİLİR' UYARISI

Olaylar, 49 memurunun yaralanmasına sebep olduğu için polis tarafından da ciddiye alınıyor. Holigan ve aşırı sağ şiddetin Almanya geneline yayılabileceği uyarısında bulunan Polis Sendikası Başkanı RainerWendt, dpa’ya yaptığı açıklamada “Bu sadece Berlin, Hamburg ve Köln ile sınırlı kalmayacaktır. Bütün şehirlerde mümkün.” dedi. Berlin eyaleti polis teşkilatı olayların Berlin’e sıçrama tehlikesine karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Holiganlar ile aşırı sağ işbirliğini “şiddetin yeni versiyonu” olarak tanımlayan Berlin polisi, Köln’deki olaylara katılmak için Berlin’den de gidenlerin olduğu bilgisini verdi.

Olayın gerçekleştiği Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) ise tartışma daha hararetli biçimde devam ediyor. KRV Polis Sendikası,4 bin 500 saldırgan gösterici karşısında bin 300 polisin sayıca çok az olduğunu belirterek İçişleri Bakanı Ralf Jäger’i eleştirdi. KRV Meclisi CDU Grubu Başkanı Peter Biesenbach da "Bu gösteri iptal edilmeliydi, çünkü göstericilerin derdinin siyaset değil şiddet olduğu ta baştan belli idi." diyerek KRV-CDU lideri Armin Laschet’in “Hükumet olayı hafife aldı.“ eleştirisine destek verdi.

Korsanlar Partisi ise “Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın bunu önceden bilmesi gerekirdi” diyerek teşkilatı uyumakla itham etti. Olayların ardından Baden-Württemberg de benzer bir olay olması halinde alınacak tedbirleri yeniden gözden geçiriyor. Eyalet İçişleri Bakanlığı taraflarla ilgili yeterli bilgilerin olmasının önleyici tedbirler yönü ile önemli olduğunun altını çizdi. Mevcut tespitlere göre eyalette 1800 civarında fanatik holigan bulunuyor. Başkent Stuttgart’ta emniyet güçleri belli noktalardaki tedbirlerini artırdı. Şehir merkezinde emniyet güçlerinin zaman zaman hareketliliği ise tatbikat olarak yorumlandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.