Alman Hükümetinden Nsa Araştırma Komisyonu’na Uyarı

Alman Hükümetinden Nsa Araştırma Komisyonu’na Uyarı

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve diğer yabancı istihbarat örgütlerinin Almanya’daki faaliyetlerini araştıran Federal Meclis Komisyonu’na Başbakanlık Dairesi uyarı mektubu gönderdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakanlık...

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve diğer yabancı istihbarat örgütlerinin Almanya’daki faaliyetlerini araştıran Federal Meclis Komisyonu’na Başbakanlık Dairesi uyarı mektubu gönderdi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakanlık Dairesi Sorumlusu Peter Altmeier, Federal Meclis NSA Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg’a (CDU) gönderdiği mektupta gizli belgelerin ifşa edilmemesini sağlamasını talep etti. Altmeier, sunulan gizli belgelerin dışarıya sızdırılmaya devam etmesi durumunda yasal uygulamalara başvurulacağını belirtti.

Medyaya yansıyan bilgilere göre Altmeier’in mektupta gizli belgelerin ifşa edilmesi ile ilgili dört örneğe yer verdiği, ilk başta hemen yasal işleme başvurulmak istendiği, ancak bu seferlik yazılı uyarı ile yetinmekle kalındığı belirtildi. Komisyonun Sol ve Yeşiller partili üyeleri Başbakanlık Dairesi’nin mektubu “kabul edilmez” olarak değerlendirdi. Sol Partili Martina Renner mektubun ‘meseleyi tırmandırma’ olduğunu, komisyon üyeleri ve çalışanlarının zan altında bırakıldığını vurgulayarak, “Geri çekilmesini talep ediyorum.” dedi.

Renner, “Mektup sadece komisyona gönderildiyse, belgeleri sunan dairelere gönderilmediyse, bu komisyona bir gözdağı vermektir.” diyerek suçlamaların yersiz olduğunu savundu. Yeşiller’den Hans - Christian Ströbele ise komisyon üyesi olarak bu mektuptan medya aracılığıyla haberdar olduğunu vurguladı. Mektubu ‘tehdit yazısı’ olarak değerlendiren Ströbele, bu konuda kızgın olduğunu aktardı.

Ströbele ayrıca, NSA eski mensubu Edward Snowden’in komisyon tarafından dinlenmesi konusuna değinerek, “Hükümetten Snowden’in ne ile suçlandığını öğrenmek istedim, aylardır cevap alamıyorum.” diyerek, ‘siyasi suçlu’ olması durumunda Snowden’in Almanya’ya gelmesi halinde ABD’ye teslim edilemeyeceğini vurguladı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Christian Flisek ise mektubun çok abartılmaması gerektiğini belirterek, “Benim için büyük skandal değil.” dedi.

CDU’lu Roderich Kiesewetterise mektubun içeriğine değinerek, mektupta gizli belgelerin medyaya yansıyan dört olaydan bahsedildiğini aktardı. Kiesewetter, “Mektubun bana hitap etmediğini düşünüyorum.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.