Allerjik hastalıklar sürekli artıyor!

Allerjik hastalıklar sürekli artıyor!

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasibe Artaç, allerjik hastalıkların dünyada ve ülkemizde sürekli artış gösterdiğini söyledi.

4-10 Nisan tarihleri bütün dünyada 'Allerji Haftası' olarak kutlandı. Tıp dünyası hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle önemli sağlık sorunlarından biri olan allerji konusunu masaya yatırdı.

Doç. Dr. Hasibe Artaç, allerjik hastalıkların çoğunlukla kronik hastalık olduğunu belirterek, "Çocukluk çağında başlar, gelişir ve erişkin çağda da devam eder. Bu nedenle allerjik hastalıklar mücadele erken yaşlarda başlamalıdır. Allerjik hastalıklar erken çocukluk çağında allerjik egzama şeklinde başlarken, ilerleyen yaşlarda astım ve allerjik rinit şeklinde devam etmektedir. Bu hastalıklar hastanın yaşam kalitesini de belirgin olarak sınırlamaktadır. Ayrıca astım gibi kronik hastalıklar zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edici durumlara da neden olabilmektedir." dedi.

Allerjenlere aşırı duyarlılık gelişen hastalıkların ortaya çıkmasında genetik yatkınlıkların çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Artaç, "Bu ailesel yatkınlığa sahip olan bireylerde sigara, hava kirliliği, besinler ve ilaçlar gibi çevresel faktörlerin de etkisiyle allerjik hastalıklar gelişmektedir. Dünyada yüzde 25'e kadar çıkan oranlarda görülen bu kronik hastalıklara farkındalığın artması, erken müdahale ile tedavi başarısını arttıracak ve komplikasyonları azaltacaktır." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.