Ali Gav'da sona gelindi

Ali Gav'da sona gelindi
Geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmalarına başlanan Ali Gav Medresesi'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor

Aslına uygun olarak restore edilen Ali Gav Medresesi'nde Sille taşı  kullanıldı. Üst kubbesi tamamlanan medresenin, kubbesinde özel cam kullanıldı. Medresenin kitabesi de kapısının üstünne yerleştirildi. Ali Gav Medresesi'nin restorasyon çalışmalarının maliyeti ise ortalama 800 bin TL’yi bulacak.
KOMEK BİNASI OLARAK HİZMET VERECEK
Restorasyon çalışmaları kapsamında kullanılan harç ve tuğlalar da özel olarak seçildi. İşçiler gün boyu el işçiliğiyle medreseyi aslına uygun olarak restore ettiler. Ali Gav Medresesi'nin kumbetleri de büyük bir özenle aslına uygun olarak yapıldı. Kumbetler, tarihi medresenin eski halini andırıyor. Ali Gav Medresesi’nin restorasyon çalışmaları Kültürpark Projesi ile birleştirecek. Ali Gav Medresesi KOMEK tarafından çeşitli kurslar verilmek için ve toplantılar için kullanılacak.
ALİ GAV MEDRESESİ TARİHİ
Ali Gav Medresesi, Ali Gav Zaviyesi ve Türbesi, Mahmudiye Medresesi isimleri ile de tanınıyor. Medresenin kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi, banisi ve mimarı bilinmemektedir. Karatay Müzesi’nin kuzey tarafında yer almaktadır.Ali Gav Zaviyesi olarak bilinmektedir. Medresede, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Prof.Dr. Yılmaz Önge Başkanlığında hafriyat ve onarım çalışmaları yaptırılmıştır. Medrese'nin 12. yüzyılın sonu 13. yüzyıl başlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir. Yapı Selçuklu Medreselerinin “Kapalı Avlulu” medreseleri tipindedir. Yapıdan sadece esas eyvan ile onun iki yanındaki kubbeli odaları kalmıştır. Medrese'de moloz taş ve tuğla ile devşirme malzeme kullanılmıştır. Eyvan sivri beşik tonoz ile yan odalar kubbe ile örtülüdür. Odaların güneye açılan sivri kemerli dikdörtgen birer alt pencereleri vardır. Bunların üzerinde ise kubbe üçgenleri hizasında mazgal birer üst pencere mevcut olması gerekmektedir. Eyvana açılan odalardan sağ taraftakinin türbe olması muhtemeldir. 19. yüzyılın sonlarına kadar ayakta olan medrese 1901 yılında zamanın Konya Valisi Ferit Paşa tarafından bazı tamir ve ilavelerle faaliyete geçirilmiştir.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.