Ali Erbaş: Fıkıh her zaman güncellenebilir

Ali Erbaş: Fıkıh her zaman güncellenebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği güncelleme konusu idi. Fıkıh her zaman güncellemeye müsaittir ve güncellenmesi gerekir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.Erdoğan'ın "İslam'ın güncellenmesi gerekiyor" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Erbaş, "Cumhurbaşkanımız İslam'ı değil, fıkıhı kastetti" dedi.

"İSLAM'IN DEĞİL FIKIHIN GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR"

Fıkıh her zaman güncellemeye müsaittir. İslam kelimesiyle reform kelimesini yan yana getirmek doğru değildir. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği güncelleme konusu idi. Fıkıh her zaman güncellemeye müsaittir ve güncellenmesi gerekir.

İslam'ın en önemli iki kaynağı Kuran ve sünnettir. Kuran ve sünnet kıyamete kadar değişmezliğini devam ettirecektir.Günümüzde bir takım problemler ortaya çıkıyor. O problemlere cevap vermek, çözüm getirmek gerekiyor. Bu konulara İslam alemlerinin çözüm getirmesi gerekiyor. Bu da en güzel ifadesiyle Cumhurbaşkanımızın işte o güncelleme tabiri... Gayet yerinde bir tabirdir. Zaman geçtikçe bazı problemler çıkıyor ve o konulara çözüm getirmek gerekiyor.

İşte bu yüzden İslam'ın güncellenmesi değil, ama fıkıhın güncellenmesi gerekiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

"İşte son günlerde bakıyorsunuz din adamı olarak ortaya çıkıp da ne yazık ki kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup, dinimizde kesinlikle yeri olmayan bazı kendine göre içtihatta bulunan kişiler çıkıyor ortaya. Anlamak mümkün değil. Yani bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada, farklı bir asırda, zamanda yaşıyorlar. Çünkü İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam’ın hükümlerinin güncellenmesi vardır. Siz İslam’ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız. Böyle bir şey yok. Onun için de bugün İslam’ın uygulanması yer, zaman, koşullar her şeyiyle o da değişiyor. İslam’ın güzelliği, önemi burada. Şimdi birçok hocaefendi beni tefe koyup çalacak, o ayrı mesele. Rabbim bizi tefe koymasın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum