Aleviler Ve Sünniler Muharrem İftarında Buluştu

Aleviler Ve Sünniler Muharrem İftarında Buluştu

İngiltere'nin başkenti Londra’da Muharrem iftarı düzenlendi. Mem&Laz Restaurant’ın hazırladığı iftara Londra’da yaşayan Alevi ve Sünnilerin katılımı yoğun oldu. Ev sahipliğini restoran sahibi Mehmet Kocakerim’in üstlendiği iftara...

İngiltere'nin başkenti Londra’da Muharrem iftarı düzenlendi. Mem&Laz Restaurant’ın hazırladığı iftara Londra’da yaşayan Alevi ve Sünnilerin katılımı yoğun oldu.

Ev sahipliğini restoran sahibi Mehmet Kocakerim’in üstlendiği iftara konuşmacı olarak Ali Yüce Dede ve Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri katıldı. Davetliler orucunu Ali Yüce Dede’nin okuduğu duayla açtı. Müzik dinletisiyle devam eden yemek, Ali Yüce Dede’nin konuşmasıyla devam etti.

Ali Yüce Dede yaptığı konuşmada son dönemlerde artan ayrımcılığa, “Sen Alevisin, sen Sünnisin demeden bizim bir tane Muhammed’imiz var onu anlamak zorundayız. Bizim Ali’miz var onu anlamak zorundayız. Bizim Hüseyin’imiz var onu anlamak zorundayız. Kur’an’ımız var onu anlamak zorundayız. Artık insanların ayrıştırılma ve zıtlaştırılma dönemi değil.” diyerek dostluk ve kardeşlik mesajı verdi.

Konuşmasında tarihte Ehl-i Beyt’e yapılan düşmanlığın İslam dininin çok yanlış anlaşılmasına sebep olduğunu sözlerine ekleyen Ali Yüce Dede, İslam dininin güzelliğine ve hakikatine ancak ilim, bilim ve fen değerleri altında ulaşılacağını söyledi.

Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri ise konuşmasına Pir Sultan Abdal’ın "Demedim mi" deyişiyle başladı.

Son dönemlerde yaşanan çatışmalara dikkat çeken Eğri, “İslam dünyası olarak maalesef birbirimize Şii, Sünni dedik ve şu anda Irak’ta Suriye’de maalesef kan ve gözyaşı var. Anadolu topraklarında bir zamanlar birbirimize Alevi, Sünni dedik. Kahramanmaraş’ta Çorum’da yeni Kerbelaları yaşadık, birbirimize yaşattık. Bizim bugün yeni Muharremler, yeni Kerbelalar yaşamamamız için rahmetle, yağmurla sembolize edilen Muhammed Mustafa ile toprakla sembolize edilen Aliyyü'l-Murtaza'yı buluşturmamız gerekiyor. Manada süt olan Kur'an'ı, manada maya olan Ehl-i Beyt'le birleştirmemiz icap ediyor. Birbirimize Hacı Bektaş Veli ve Mevlana'nın baktığı gibi bakabilmemiz gerekiyor.” diyerek herkesi birlik olmaya davet etti.

Yemek, katılımcılara takdim edilen hediyelerin ardından sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.