Aleksis Çipras ilk darbeyi Çin'e vuracak!

Aleksis Çipras ilk darbeyi Çin'e vuracak!
Çipras hükümeti, Pire Limanı'nın Çin'e satışı için yapılan anlaşmanın gözden geçirileceğini duyurdu.

Yunanistan'da yeni seçilen Başbakan Aleksis Çipras hükümeti, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı'nın özelleştirmesini ve Çinli şirketle işbirliğinin durdurulacağını açıkladı. Çin medyasına göre, yeni hükümetin kargo portföyünden sorumlu bakan yardımcısı Thodoris Dritsas, Pire Limanı'nın Çin'e satışıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Yunan halkının yararına, Çin'in devlete ait gemicilik şirketi Cosco ile yapılan anlaşmanın gözden geçirileceğini söyledi. Seçimden önceki konuşmasında aşırı sol parti Syriza'nın Başkanı Aleksis Çipras, seçilmeleri halinde kamu varlıklarının satışını durduracakları vaadinde bulunmuştu.

19 TİCARET ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

25 Kasım 2008'te dönemin Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in huzurunda, Cosco ve Pire Liman İdaresi arasında yapılan anlaşmada, Çinli şirket, limanın 2 ve 3 numaralı konteyner terminalini idare etmek i çin 35 yıllık imtiyaz hakkı almıştı. Geçen yıl Çin Başbakanı Li Keqian, dönemin başbakanı Antonis Samaras ile bu limanı gezerken, Pire Limanı'nın yüzde 67'lik kısmının ülkesi tarafından satın alınmasının önemli olduğunu ve "Yunanistan'ı Avrupa'ya açılan kapı" olarak gördüklerini söylemişti. Li'nin ziyaretinde ayrıca, 6,5 milyar dolar büyüklüğünde 19 ticaret anlaşması da imzalanmıştı.

Samaras ise söz konusu limanın Çin'e satışının Yunan- Çin ilişkilerindeki güzel bir örnek olduğunu ve Cosco'nun yatırımıyla ülkede daha fazla istihdam oluşacağını söylemişti.

Cosco, dünyanın beşinci büyük konteynır terminal işletmecisi konumunda bulunuyor. Çin medyası, Cosco'nun yönetimi altında, son yedi yılda limanın kargo terminalinde işlem gören konteynırların sayısının 2013 yılında üç katı arttığını ve yerel halka bin iş imkânı getirdiğini yazdı.

Ekonomik krizle boğuşan ve dış yatırıma ihtiyaç duyan Yunanistan'da, 240 milyar avroluk kurtarma paketi kapsamında ülkenin ikinci büyük limanı Selanik ile birlikte demiryolu operatörü Trainose ve borsa operatörü ROSCO'nun satılması planlanıyordu.

HABERLER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.