“alan Bazlı Gelir Desteği Yaraya Bir Merhemdir”

“alan Bazlı Gelir Desteği Yaraya Bir Merhemdir”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ordu merkezde yapılan koordinasyon kurulu olağanüstü toplantısında bir araya geldiği sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile 2014 alan bazlı desteklerinin 3 yıl daha devam etme yönünde...

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ordu merkezde yapılan koordinasyon kurulu olağanüstü toplantısında bir araya geldiği sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile 2014 alan bazlı desteklerinin 3 yıl daha devam etme yönünde görüş bildirdiklerini ifade etti.

Sivil toplum kuruluşları olarak aldıkları kararın, alan bazlı gelir desteğinin devam etmesi yolunda olduğunu belirten Sarıkahraman, “Desteğin devam etmesini istememizin birçok nedeni var ama en önemli nedeni; Karadeniz, özellikle fındık bölgesinde olan vatandaşlarımız şu an göç ediyor. Akşam saat 19.00 sularında eğer sahil kenarına giderseniz görürsünüz. Yatağını, yorganını omuzlayan göç ediyor. Bu bizim için hiç iyi değil. Bununla alakalı şu an dosyalarımız hazırlanıyor. Hep birlikte her koordinasyon kurulu özellikle Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun illerini kapsayan göç bu. Çünkü fındık Karadeniz Bölgesinde 3’te 2 alanında yaşamsal hayat olan bölgelerde yok. Sıfır çekti. Önümüzdeki yıl da bu bölgelerde ya da aşağı bölgelerde fındığın olmayacağını düşünüyoruz. Gözlemlerimiz de o yönde. Hele hele 250-300 rakımın üzerindeki bölgelerde dalların da yanmasıyla aşırı zarar görmesiyle birlikte, bu fındığın olmayacağı noktasında önümüzdeki yıllar da bunu gösteriyor. Dolayısıyla insanlar şimdiden kendine bir arayış içine girdiler.” dedi.

“EROZYONA KARŞI YENİK DÜŞERİZ”

Göçü durdurmak, insanları tekrar bölgelerine çekmek adına alan bazlı gelir desteğinin devam etmesi noktasında hemfikir olduklarını belirten Sarıkahraman, "Bu bir pansumandır. Yaraya bir merhemdir. Mevcut bahçelerine vatandaşın bakmasını da sağlayacaktır. Çanakkale Savaşı’nı biz tarih derslerinde, okullarda gördük. Sakarya Meydan Muharebesi savaşlarını biz okullarda gördük, hala daha bu dersler okullarda devam ediyor. Karadeniz fındıkçısı aslında o yıllarda yapılan savaşı şu an kendi bölgesinde yapıyor. Bu dik yamaç arazide bu coğrafyada fındığın alternatifi yoktur. Fındık bu bölgede olmazsa, sizin bizim uğruna öldüğümüz topraklarımız erozyona karşı yenik düşer.

“DEVLETİN ŞEFKATLİ ELİNİN UZANMASINA İHTİYACIMIZ VAR”

Geniş bir Ankara ziyaretlerimiz olacak. Nereye gidebilirsek önümüze katabileceğimiz her türlü siyasi büyüğümüzü yanımıza alarak iktidar muhalefet hiç fark etmez, gideceğiz. Biz bunun en az 3 yıl daha devam etmesini istiyoruz ve isteyeceğiz. Yoksa memleketimizin yarısı boşalıyor, bu da hoş değil. Yani alan bazlı gelir desteğinin ne kadar önemli olduğunu ben şu anda bir ziraat odası başkanı olarak gidiyor ve köylerde tek tek tespit ediyorum. Tarımsal danışmanlık yapan ziraat mühendisi arkadaşlarımla arazilere gidiyoruz. Vatandaş terk etmiş. 1 yıl bahçeden fındık alamayınca küsüvermiş bahçesine. Vatandaşın bahçesiyle arasındaki münasebeti bizim iyileştirmemiz lazım. Burada devletin şefkatli elinin uzanmasına ihtiyacımız var.”

Başkan Sarıkahraman; toplantıya, Trabzon Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanı, borsa başkanı, Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı genel merkez yönetim kurul üyeleri ve Ordu ili tüm ziraat odaları başkanları olarak katıldıklarını belirtti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.