Alamuddin Clooney: İngiltere, Parthenon Mermerlerini İade Etmeli
Ünlü aktör George Clooney’in eşi avukat Amal Alamuddin, Yunanistan’ın Parthenon mermer kabartmalarının iade talebinin haklı olduğunu ve Britanya Müzesi’nin bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.
İnsan hakları savunucusu avukat Amal Alamuddin-Clooney, bugün öğlen saatlerinde Atina’daki Akropolis Müzesi’ni ziyaret etti. Alamuddin, Akropolis Müzesi’nin üçüncü katında sergilenen Parthenon Tapınağı’nın orijinal kabartma mermerleri ile Britanya Müzesi’nde bulunan Elgin mermerlerinin birebir kopyalarını inceledikten sonra bir basın toplantısı düzenledi.
“GEORGE CLOONEY DE İADEYİ DESTEKLİYOR”
Yaklaşık 100 basın mensubunun takip ettiği basın toplantısında Alamuddin, Yunan hükümetinin iade konusunu dostça çözme yanlısı olduğunu söyledi. Kararın Yunan hükümetine ait olduğunu belirten Alamuddin, “Yunanistan, sonraki adımları atmadan önce UNESCO’nun arabuluculuk sürecine ilişkin talebin sonucunu bekliyor.” dedi. Kısa bir süre önce ünlü aktör George Clooney ile evlenen Alamuddin, eşinin de bu konuda kendisini desteklediğini söyledi.
YUNAN HÜKÜMETİ TEMKİNLİ
Basın toplantısında konuşan Yunan Kültür Bakanı Kostas Tasoulas da benzer bir açıklamada bulundu. Tasoulas, Yunanistan’ın UNESCO sürecinin sonucunu beklemesi gerektiğini belirterek, “UNESCO’nun talebinin sonucunu beklemeliyiz. Sorun hem Avrupai, hem siyasi hem de ikili.” ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin ‘dava sonucu Yunanistan aleyhine sonuçlanırsa ne olacak” şeklindeki soruya Yunan bakan, “Yargıya gitme kararı henüz verilmedi. Acele etmeyelim.” dedi.
Alamuddin ve beraberindeki diğer iki İngiliz avukat, Elgin mermerlerinin iadesi konusunda İngiltere’nin vereceği cevaba kadar Yunanistan’a danışmanlık hizmeti verecek. Bu süreç 6 ay sürecek. Avukatlar, yıl sonuna kadar Yunanistan’a hukuki önerilerini de sunacaklar. Heyet, Elgin mermerlerinin benzeri olmayan bir konu olduğunu belirterek, diğer ülkeler tarafından da benzeri iade taleplerinde bulunma tehlikesi görmediklerini söyledi.
“Bizim söylediğimiz Britanya Müzesi’nin mermerleri iade konusunda iyi niyet göstermesidir.” diyen Alamuddin, sorunun dostane bir şekilde çözümlenebileceğini, bunun karşılığında Yunan tarafının daha başka antik eserlerini Britanya Müzesi’ne geçici bir süreliğine verebileceğini belirtti.
“ELGİN’İ HAPSE ATARDIM”
Bu arada avukat C. Robertson, “Britanya Müzesi’ndeki Parthenon mermerlerinin ceset gibi durduklarını” söyledi. Yunanistan’da mermerlerin sadece yüzde 40’nın bulunduğunu belirten C. Robertson, “Eğer Lord Elgin yaşıyor olsaydı şimdi hapiste olacaktı. Diplomatik konumunu mermerleri çalmak için kullandı.” dedi. Dönemin İstanbul Büyükelçisi Lord Elgin, 1801-1812 yılları arasında mermerleri Londra'ya götürmüştü.
İngiliz hükümetinin konunun çözümlenmesiyle hiç ilgilenmediğini belirten avukatlar, Britanya Müzesi’nin ise iade etmeyeceğini açıkladığını hatırlattılar. İngiliz avukatlar, UNESCO’nun arabuluculuğundan da bir sonuç çıkmaz ise konunun uluslararası mahkemeye götürülmesi gerektiğini söyledi.
AMAL ALAMUDDİN'E BÜYÜK İLGİ
Amal Alamuddin-Clooney’in Akropolis Müzesi’ne gelişinde görüntü ve fotoğraf almak isteyen onlarca basın mensubu adeta birbirleriyle yarıştı. Müze girişinde bekleyen turistler de 36 yaşındaki bayan Alamuddin Clooney’in fotoğrafını çekmeye çalıştı.
Sabah saatlerinde Alamuddin ve beraberindeki heyeti kabul eden Başbakan Antonis Samaras, mermerlerin iadesi konusunda verdikleri desteğe teşekkür etti. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.