Aktif Eğitim-sen: Müdürlerin Kaderi İlçe Ve Şube Müdürün İki Dudağı Arasında

Aktif Eğitim-sen: Müdürlerin Kaderi İlçe Ve Şube Müdürün İki Dudağı Arasında

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Kaygısız, okul müdürlerinin kaderinin kendilerini hiç tanımayan ve hükümete yakın sendikanın belirlediği listeden atanan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin...

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Kaygısız, okul müdürlerinin kaderinin kendilerini hiç tanımayan ve hükümete yakın sendikanın belirlediği listeden atanan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin eline bırakılmasını kınadıklarını söyledi.

Aktif Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Kaygısız Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumları yöneticilerinin yeniden belirlenmesi tartışmalarını değerlendirdi. Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Kaygusuz, şunları söyledi: “Atamalar 14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 22. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37’inci maddesinin 8. Fıkrasında yer alan ‘Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, müdür başyardımcısı ve yardımcıları ise okul veya kurum müdürünün inhası ve il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz’ şeklindeki düzenlemeye göre yapılmaktadır.”

İlgili kanunun Anayasa Mahkemesi’nde iptal istemiyle sırasını beklediğini hatırlatan Kaygusuz, “4 yıllık görev süreleri dolan ve 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle görevlerinden alınan yaklaşık 16 bin okul müdürünün yeniden görevlendirilebilmeleri için yapılan puanlama süresi 15 Ağustos 2014 Cuma günü tamamlandı. Yapılan puanlama sonucunda 75 ve üzeri puan alan müdürler, istemeleri halinde 18-29 Ağustos tarihleri arasında kendi okullarında 4 yıllığına yeniden görev alabilecek. Değerlendirmeyi yapan komisyonda puanlamanın yüzde 40’ını okuldaki en kıdemli öğretmen, en kıdemsiz öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen 2 öğretmen, okul-aile birliği başkanı ve yardımcısı ile öğrenci meclis başkanı yaptı. Ancak yüzde 60 gibi sonucu doğrudan belirleyen kısmını ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü değerlendirdi. Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ile görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık görev süresini dolduran müdürler, Ek-1’de yer alan Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilecektir. Ek-1’de yer alan form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görev süreleri uzatılacaktır.” şeklinde konuştu.

Mevcut okul müdürlerinin Ek-1 değerlendirme formunda objektif bir değerlendirme yapılmayacağından birçok yöneticinin görev süresinin uzatılmayacağını dile getiren Aktif Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Kaygısız, şöyle devam etti: “Veyahut görev süresinin diğer eğitim kurumlarında uzatılması için başvuruda bulunan müdürlerin görev süreleri, tercihleri de dikkate alınarak Ek-1 değerlendirme formundan aldığı puan üstünlüğüne göre uzatılacağından, yine objektif olmayan değerlendirmeler sebebi ile hak ettiği puandan düşük puan alması halinde istediği okula görevlendirilmesi engellenmiş olacaktır. Örneğin; mesai arkadaşlarından tam puan alan bir okul müdürüne, yeni atanmış şube müdür ve ilçe milli eğitim müdürü tarafından düşük puan verilmesi görev süresinin uzatılmasını engelleyerek kişilerin açıkça mağduriyetine sebep olabilecektir. Tamamına yakını hükümete yakın sendikanın belirlediği iddia edilen kişilerden oluşan ve yeni atanan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile bir kısmı atamaları iptal edilen, bir kısmı da geçici olarak görevlendirilen şube müdürlerinin, önceden birlikte çalışmadıkları, adını bile bilmedikleri, yeteri kadar tanımadıkları okul müdürlerine 100 puanlık değerlendirmenin 60 puanlık kısmını nasıl takdir ettikleri merak konusudur. Ehliyet, liyakat gibi objektif ölçüleri terk ederek siyasi/sendikal yandaşları başarılı, diğerlerini başarısız sayan uygulamayı kınıyoruz. Kendi sendikalarına üye olmayanların dışlandığı ve hükümete yakın sendikanın hazırladığı listeler üzerinden çalışılarak puanlamaların yapıldığı, diğer sendikalara üye olanlara ise düşük puanların verildiği iddia edilmektedir. Herkes tarafından malum olan sendika üyesi okul müdürlerinin geçer puan aldığı ve geri kalan tüm okul müdürlerinin başarısız sayıldığı bu uygulamayı kınıyor, kamu vicdanında derin yaralar açmadan hakkın tecelli edeceği güzel günlerin geleceğini umutla bekliyoruz. Feryadımız birileri müdür olsun ya da müdür kalsın diye değildir. Feryadımız sadece hak edenler kazansın diyedir. Çünkü hak eden kazanırsa, devlet kazanır, millet kazanır ve dahi insanlık kazanır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.