Aktarlarda  şifa arıyorlar

Aktarlarda şifa arıyorlar

Geçmişi çok eskilere dayanan, günümüzde de gelişimini hızlı bir şekilde devam ettiren aktarcılık mesleği, her gün onlarca insanın, derdine şifa olabilmek için hizmet veriyor.

34 yıldır devam ettirdiği baba mesleğini, aktarcılığı anlatan Dereli Kemal Şifalı Bitkicisi Yafes Sinop, “Bugünkü modern eczacılığın çekirdeğini teşkil eden aktarcılık, insanlığın varoluşundan bu yana varlığını sürdüren bir meslek.
 
Zaman içerisinde farklı isimlerle anılsa da, her zaman  ilaç yerine bir takım bilgiler doğrultusunda bitkilerden yararlanıldı. Bu mesleğin içerisinde vicdan meselesini bulunduran bir meslek olduğunu söyleyen Sinop, aktarlık mesleğinin zaman içerisinde geliştiğini” söyledi.
 
AKTARLAR İŞİN EHLİ OLMALI
Osmanlı devleti döneminde aktarcılığın daha zor olduğunu söyleyen Sinop, “ Osmanlı döneminde aktar olabilmek için aranan şartlar vardı. İnsanların, bu mesleği yapabilmesi için, gerçekten bu işin ehli olup olmadığına bakılırmış. Ruhsat alınabilmesi için en az 2 bin çeşit gerekli görünüyormuş. Bu işin yapılıp yapılamaması için bu şartlar gerekliymiş. Ama günümüzde bu durum böyle değil. Hem aktar dükkanı sayısı arttı hem de çeşit çok azaldı. Bir dükkanda şu an itibariyle ancak  300- 400 çeşit var” dedi. Uzun süredir bu işle uğraşan Sinop, “Farklı farklı hastalığa yakalanan insanlar tanıdım. Hastalık olarak her alanda şikayet var. Ama özellikle son yıllarda kanser hastalarının sayısı arttı. Bu bağlamda bize birçok şikayet geldi” diye konuştu.  
 
BİTKİSEL İLAÇLARDA DA AŞIRI KAÇILMAMALI
Sinop, “Eğer hastalar ilaçta fayda görmüyorsa kullanmamalı. Bu konuda ısrarcı olmamalı. Kimyasal ilaçların yan etki çok. Bitkisel ilaçlarda böyle bir sıkıntı yok. Her şeyin aşırısı zararlıdır. Kimyasal ilaçlar gibi, bitkisel ilaçlarda gün içerisinde fazla kullanılmamalıdır. Bitkisel ilaçların çoğu iltihap söktürücü olduğu için su ve protein kaybına neden olabilir. Farklı şikayetten gelip şifa bulan insanlarında olduğunu söyleyen Sinop, “ Bu meslek vicdana dayalı ve en eski mesleklerden birisidir. Önemli olan para kaygısına girmeden, vatandaşa layıkıyla hizmet sunmaktır” dedi.
 
Şifalı bitkilerin hastalanmadan önce kullanılmasının daha yararlı olacağına vurgu yapan Yafes Sinop, “Bu saymış olduğumuz bu bitkiler metabolizmayı güçlendirir. Kış mevsiminde soğuktan kaynakalanan grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıkların vücuda yayılmasını ve vücutta baş gösterecek hastalıkları engelleyecektir. En etkili ve en çok satılan bitkiler zencefil, ıhlamur, ekinezyadır. Bunların yanında kuvvet vermek adına keçi boynuzu, harnop kozu ve arı sütü gibi karışımlar da kullanılabilir”diye konuştu. Sinop, "Çay içerken siyah çay yerine bitki çaylarını tüketirsek vücudumuz açısından daha sağlıklı olur. Bitki çayları da vücudu hastalıklara karşı koruyan bir yelektir.” dedi.
EMRE ÖZGÜL - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.