Akıl okuyan cihaz satışa sunuldu!
Avusturya ’da bir şirket, insanın aklından geçenleri okuyan bir cihaz geliştirip satmaya başladı. Engelli kişilerin hayatını kolaylaştırması ve tedavilerinde kullanılması hedeflenen cihaz, kafatası derisine yerleştiriliyor.
Sistem, elektrodlar sayesinde kullanıcının duygularına tercümanlık yaparak elektronik komutlar veriyor.
Düşünceye Göre Hareket Ediyor
Proje yönetiminden Christoph Hintermüller, cihazın nasıl çalıştığını anlatıyor:
“Beyin bilgisayarı olarak adlandırılan arayüz geliştirdik. Bu arayüz, çeşitli programları ve cihazları el kullanmadan kontrol etmemizi sağlıyor. Yani kullanıcının düşüncesine göre hareket ediyor. Beyin bilgisayarı ya da arayüzü elektronik uyarıları kullanıcının beyninden alarak belirli görevler ve hareketler için deşifre ediyor.”
Sistem, elleri kullanmadan video oyunları oynamaya da müsait. Kullanıcı basit bir şekilde işaret okuna bakarak komutu seçebiliyor. Beyin zarına yansıyan ışıltıya göre frekans yeniden üretilerek elektrodlar tarafından okunuyor.
Avrupa araştırma projesi kapsamında geliştirilen bu teknoloji ev elektroniğini daha da ulaşılabilir hale getiriyor. Kullanıcı sadece komutlara odaklanarak ekrandaki çeşitli menüler arasında dolaşabilir.
Bu şekilde ciddi engelli olanlar da başkaları ile kısa mesaj yoluyla iletişime geçebilir ve sosyal medyada dolaşabilir.
Sistemin ileriye götürülmesi robot yardımcıların kullanılmasına imkan tanıyabilir hatta engelli kişiler elektrikle çalışan tekerlekli sandalye bile kullanabilir.
Engellilerin Hayatı Kolaylaşacak
Christoph Hintermüller, sistemin geliştirilerek yarı engelli vatandaşları da kapsayacağını dile getirdi:
“Sistem daha da geliştirilerek daha fazla programla entegre olmayı kolaylaştıracak. Buna ilaveten elektrik ve mekanik uyarılar sayesinde vücudun tüm organları kullanılabilecek. Bazı hastalarsa vücutlarının bir kısmını zaten kullanabiliyor ve bu sistem onları da kapsayacak sinyaller verecek şeklinde tasarlanacak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.