Akaryakıt uçtu!

Akaryakıt uçtu!

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zam esnaf, çiftçi ve araç sahiplerini üzdü. PUİS Konya Şube Başkanı Ali Duran, zammın kaçak akaryakıt ve yağ kullanımını artıracağını belirtti

Zam, kaçağı artırır

Mazot, benzin ve LPG'ye zam geldi. Akaryakıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları 20 kuruş artırıldı. Artış sonrasında mazot, benzin ve LPG pompa fiyatı arttı. Mazotun litre fiyatı 4 lira 120 kuruşa kadar çıktı. Mazotun litresi zamdan önce 3 lira 70 kuruştu. Benzinin litresi ise 5 lirayı buldu. 

Yakın zamanda litresi 1 lira 80-90 kuruştan satılan LPG ise, 2 lira 50 kuruşa dayandı. Mazotun Türkiye'yi maliyeti sadece 1 lira 50 kuruş. Mazottan yüzde 62 oranında ise vergi alınıyor. Akaryakıttaki zam başta esnaf ve çiftçi olmak üzere herkesi üzdü. Petrolcüler ise, zammın kaçak yakıt ve yağ kullanımını da artıracağını söylüyor.

KAÇAK VE YAĞ KULLANIMI ARTAR

Akaryakıta yapılan zam hakkında bilgi veren Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Konya Şube Başkanı Ali Duran, akaryakıta ciddi manada zam yapıldığını söyledi. Mazot ve benzine yapılan zammın kaçak akaryakıt ve yağ kullanımını artıracağını belirten Duran, "Türkiye'ye kaçak akaryakıt girişi ve yağ kullanımı son yıllarda epey azaldı. Ancak fiyat artışından sonra maliyetler arttığı için birileri kaçağa ve yağa yönelebilir" diye konuştu.

MAZOTUN MALİYETİ 1 LİRA 50 KURUŞ

Mazotun Türkiye'ye litre başına maliyetinin 1 lira 50 kuruş olduğunu dile getiren Duran, mazotun petrol istasyonlarında üzerine bindirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) ile 4 liraya satıldığını kaydetti. Akaryakıttın ciddi oranda vergi alındığını belirten Ali Duran, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, ülkenin harcamalarının arttığını, bu nedenle yapılan zammı normal karşıladığını da ifade etti.

ZAM ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKTI

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, akaryakıta yapılan zammın taksici, kamyoncu, minibüsçü ve otobüsçüleri zor durumda bıraktığını kaydetti. Karamercan, "Mazot zammı maliyetleri arttırdı. Akaryakıta gelen zam nedeniyle yakında şehir içi ve şehir dışı ulaşıma zam gelir. Yük taşıma ücreti artırılır. Zam yiyeceğe bile yansır. Mazot fiyatları düşürülmeli. Taksici, kamyoncu, minibüsçü ve otobüsçüye indirimli mazot verilmeli" ifadelerini kullandı.

MAZOT ZAMMI ENÇOK ÇİFTÇİLERİ ÜZDÜ

Mazota yapılan zammın çiftçileri üzdüğünü dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker de, çiftçilerin devletten mazot desteği beklediğini vurguladı. Kavuneker, "Çiftçilerimiz her yıl tonlarca mazot satın alıyor. Daha önce tonunu 3 bin 700 liradan aldığımız mazotu, şu an 4 bin 120 liradan satın alıyoruz. Mazota kısa sürede 1 tonda 400 liralık bir zam oldu. Çiftçinin en büyük girdisi mazot. Maliyetler hayli arttı. Bu yıl da kurak geçti, ekinler olmadı. Dolayısıyla devlet acilen üreticiye mazot desteği vermeli" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.