Ak Saray'ın Çevresinde 20 Kattan Yüksek Bina Yapılamayacak

Ak Saray'ın Çevresinde 20 Kattan Yüksek Bina Yapılamayacak

Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) 1.5 milyar lira harcanarak inşa edilen ‘Ay Saray' için özel imar yasağı getirildiği ortaya çıktı. Sarayın yakınında bulunan 3 adada yüksek kat izni verilen binalara kısıtlama getirildi. Böylece, yapı...

Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) 1.5 milyar lira harcanarak inşa edilen ‘Ay Saray' için özel imar yasağı getirildiği ortaya çıktı. Sarayın yakınında bulunan 3 adada yüksek kat izni verilen binalara kısıtlama getirildi. Böylece, yapı çevresinde 20 kattan yüksek bina yapılması yasaklanmış oldu. Ankara'da Anıtkabir ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredilen Pursaklar'daki Saray Spor Kompleksi çevresinde de yüksek kata izin verilmiyor.

    AOÇ arazisine yapılan ve tartışmaların odağından hiç düşmeyen ‘Ak Saray' bu sefer de ‘siluet' konusuyla gündeme geldi. Daha önce 24'er kat izni verilen binalara ‘silueti bozar' gerekçesiyle yasak geldi, kat yükseklikleri 20'ye indirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ağustos ayında aldığı bu kararla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikamet edeceği konutun etrafında gökdelen yapılmasının önüne geçilmiş oldu. Belediye Meclisi'nin 41663/3, 41664/3 ve 41665/4 ada parsellerde bulunan binalara getirdiği kat yasağı ile Ak Saray çevresinde 20 kattan yüksek bina yapımına izin verilmeyecek. Başbakanlık binası olarak yapımına başlanan, ancak Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'nca kullanılacağı açıklanan ‘Ak Saray'ın açılışı 29 Ekim'de yapılacak.

    Söğütözü ve Beştepe'de binaya komşu yapılacak projelere getirilen kat sınırlamasıyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi kararında ‘bulvara cepheli parsellerde Başbakanlık Kampus güvenliği nedenli, meclisin 15.08.2014/1462 sayılı kararıyla imar planında düzeltmeye gidilmesi gerektiği’ ifade edildi. 2012 yılında yeni Başbakanlık binası olarak Atatürk Orman Çiftliği'ne ait 150 dönüm üzerinde inşa edilen binada sona gelindi. Binanın 29 Ekim 2014 tarihinde açılması planlanıyor. 1.5 milyar lira (1.5 katrilyon) harcanan ‘Ak Saray’ çevresi için temel kazı çalışmaları devam eden binalara ve bundan sonra yapılacak olanlara kat kısıtlaması getirilmiş oldu.

    Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez'in önergesiyle kabul edilen kararın gerekçesi ise şöyle açıklandı: "İlçe belediyesince onaylanan mimari projelerde, 0.00 kotu üzerinde ortalama 24 kat yapı yüksekliği onaylandığı, bu gökdelenlerin yer aldığı alanda inşaatlar henüz temel aşamasında olduğu, 40 metrelik caddenin kuzeyinde Başbakanlık Yerleşkesi yer aldığı, bu caddeye cepheli mevcut Jandarma binası 12 katlı olup Başbakanlık kampüsünün emniyet ve güvenliği açısından bu gökdelenlere kamu yararı ve devlet menfaati gereği yükseklik sınırlaması getirilmesi gerektiği, bu amaçla söz konusu taşınmazların yapı yoğunluğu korunarak serbest olan yapı yüksekliğine sınırlama getirilmesinin uygun olacağı görüş ve kanaatine varıldığı, hususları belirlenmiş olup, yapılan değerlendirmede anılan taşınmazlara ait yapı yüksekliğinin H=12 kat olarak sınırlandırılmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oylanarak oybirliği ile kabul edildi.”

    ANITKABİR VE MİT'E VERİLEN SARAY SPOR KOMPLEKSİ ÇEVRESİNDE DE FAZLA KAT YASAK

    Ankara'da çevresinde yüksek yapı izni verilmeyen Atatürk'ün medfun bulunduğu Anıtkabir'in yanısıra Pursaklar'da bulunan ve 2011 yılında Milli istihbarat Teşkilatı'na devredilen Saray Spor Kompleksi çevresi bulunuyordu. ‘Ak Saray' için çıkarılan özel imar durumu ile Ankara'da çevresinde yüksek kata izin verilmeyen yapı sayısı üç oldu. Benzer şekilde Ankara'da ‘mania hattı'ndan dolayı yüksekliğin yasak olduğu bölgeler de mevcut. Etimesgut ve Yenimahalle'de bazı kısımlar Milli Savunma Bakanlığı'nın mania hattına takıldığı için fazla kata izin verilmiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.