Ailesi için 'savaşan' Yemenli

Ailesi için 'savaşan' Yemenli
Selçuk Üniversitesi'nde Mimarlık Bölümü öğrencisi Yemenli Abdulmalek Al-Turki, bir yandan okulunu bitirmeye çalışıyor bir yandan da sorumlu olduğu ailesini geçindirmek için uğraşıyor

RÖPORTAJ MUSTAFA GÜZEY

Selçuk Üniversitesi'nde Mimarlık Bölümü öğrencisi Yemenli Abdulmalek Al-Turki, bir yandan okulunu bitirmeye çalışıyor bir yandan da sorumlu olduğu ailesini geçindirmek için uğraşıyor. Al-Turki, hayatın çetrefilliğine rağmen mücadeleye devam edeceğini belirtiyor.

Abdulmalek Al-Turki, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün İngilizce Hazırlık Sınıfı'nda okuyor. Kendisi Türk asıllı Yemenli. Merhaba Gazetesi olarak kendisi ile konuştuğumuzda ilginç bilgiler öğrendik. Bunlardan bir tanesi, 23 yaşında olmasına rağmen evli olması ve iki tane de evlada sahip olmasıydı. “Bizim oralarda evlilik erken olur” diyen Yemenli, hayatın zorluğunun farkında olarak bir yandan eğitimini tamamlamanın derdinde bir yandan da evlatlarına akşamları ekmek götürebilmenin çabası içerisinde.


Abdulmalek Al-Turki kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz?


 

  • Türk asıllı Yemen'liyim. Atalarımız Osmanlı soyundan gelmektedir. 23 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Mimarlık okuyacağım. Şu an İngilizce Hazırlık'tayım.

Öyle mi? Atalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz? Yani Osmanlı hakkında.

  • Dediğim gibi aslımız Türk'tür. Osmanlı döneminden gelmişler. Bazı atalarımız Türkiye'ye dönmüşler. Bazıları Hicaz'a gitmişler. Bazıları Yemen'de şehit olmuşlar. Bizim atalarımız Yemen'de kalmışlar. Bizim soy adımız Al-Turki.

Ne demek Al-Turki?

  • Türk oldukları için öyle isimlendirilmişler. Mesela köyümüzün adı Beyit Al-Turki. Şehrimizin adı Al-Mahwit.

Daha önce Konya'ya geldiniz mi?

  • Geçen yıl gezmek için 1 gün buraya geldim.

Türkiye'de başka yerlere gittiniz mi?


- Evet. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Manisa, Antalya ve Tokat'a gittim. Özellikle Manisa, İzmir, Tokat'a birkaç sefer gittim. Çünkü oralarda Türk hocalarım var onların yanına gidiyorum, onlar da sağolsunlar beni gezdiriyorlar ve Yemen'deyken köyümüze ziyarete gelmişlerdi.

Konya'da sizden başka Yemenli var mı?

  • Evet var. Biz şu an Konya'da 17 kişiyiz. 3 kişi Yüksek Lisans yapıyor. 8 kişi üniversitede. 5 kişi de İmam Hatip Lisesi'nde okuyor.

     


Konya'ya dair görüşlerinizi öğrenebilir miyiz? Nasıl memnun musunuz?

  • Tabii, ben çok memnunum. Konya güzel ve huzurlu bir şehir. İnsanları çok hoş ve iyi. Sonra düzenli. Selçuk Üniversitesi ünlü bir okul. Ayrıca burada bizim yabancılar için tramvay bedava. Sağolsunlar. Her şey iyi, bir problem yok.

Konya'da başınızdan geçen ilginç bir olay var mı?

  • Yok.

O zaman yemek kültürünü sorayım. Her ne kadar Türk asıllıysanız da burada yemek konusunda zorlandınız mı?

  • Hayır zorlanmadım. Yemekler aynı. Fakat yapılması biraz farklı. Kültürler farklı olsa da birbirine çok benziyor. Ondan dolayı pek zorlanmadım.

'Yapılma şekli farklı' dediniz. Biraz bunu açar mısınız?

  • Mesela biz kuru fasulyeyi yumurtayla yapıyoruz. Aynı zamanda susuz oluyor. Yani sizdeki menemen gibi. Yine patates yemeği. Sizde bazen içinde et olmayabiliyor. Ama bizde mutlaka içinde et bulunur. Yumurta da bulunur.

     

Hazır, kültürler, yemekler demişken, siz de misafire çok değerli olarak ne ikram edilir?

  • Misafir bize geldiğinde tabii büyük bir önem ve ilgi gösteriyoruz ona. Yemen kahvesi ya da çay kesinlikle veriyoruz. Yanında kuru üzüm ve fıstık ikram ediyoruz. Yemek zamanında gelirse çeşitli yemekler veriyoruz.

Çeşitli yemekler derken.

- Mesela Yemen yemekleri; Şafut, Etli Pilav, Selth, Fahse gibi. Bir de Bintusahn tatlısı vardır. Yemen'e özgü bir tatlı. Tadına bakmak isterseniz, bizim programlar oluyor, oraya çağırabilirim sizi.


 

O zaman, 'inşallah' diyelim. Malumunuz Arap Baharı denen bir süreç yaşandı Ortadoğu'da. Ne söylemek istersiniz, süreç hakkında?

  • Tunus, Mısır, Libya'da olduğu gibi bizde de oldu. Elhamdülillah Yemen'in şimdiki durumu eski halinden çok daha iyi ve inşallah gelecekte daha iyi olacağını düşünüyorum. Şu an Yemen'de Ulusal Diyalog Konferansı var. Herkes ona katılıyor. İnşallah iyi sonuçlar çıkacaktır.

Süreçten sonraki değişiklikler neler?
- Yemen'de eski iktidar partisi ve muhalefet arasında bir anlaşma oldu. Toplumda seçim için anlaşma sağlandı. Tüm taraflar Ulusal Birlik Hükümeti kurmak için anlaştı. Bu anlaşmayla Yemen Devrimi, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in otoritesinden ayrılmasını başardı. Topraklar Barışçıl Gençlik Devrimi hakim olmaya başladı. Başkanlık seçimine kadar devam etti. 21 Şubat 2012'de Abed Rabbo Mansur Hadi, Yemen Devlet Başkanı seçildi. 18 Nisan 2013 Sana'da Değişim Meydanı son çadır kaldırıldı. Elhamdülillah Yemen'deki devrim ve değişim başarılı oldu. Ama yolsuzluk çoğu ülkede olduğu gibi burada da devam ediyor. Şimdi durumu düzeltmeye ve ülkelerdeki değişimi en iyi hale getirmeye devam ediyoruz.


Şimdiki iktidardan halk memnun mu?

- Eskisinden daha iyi. Halk ondan memnun. Bir de şunu düzeltmek istiyorum. Yemen'de şu an iktidar falan yok. Ulusal uzlaşma var. Cumhuriyet Uzlaşmacı Başkanı, Ulusal Birlik Hükümeti var. Bu bizim şimdiki durumumuz. Gelecek yıl yeni başkanlık ve parlamento seçimleri olacaktır.

Peki niye Konya'yı seçtin? Neden Türkiye?

  • En başta dedim ya atalarımın anavatanı. Ben Türkiye'yi çok seviyorum. Türkiye dünyanın güzel annesidir. Burada okumak ve yaşamak güzeldir. Türk insanları gerçekten iyiler. Dilinizi de çok seviyorum. En kısa sürede Türkçe'yi öğrenip Türk gibi konuşmak istiyorum. Bunlardan dolayı burada okumaz mı?

Sizin oralarda evliliğin erken olduğunu biliyoruz. Siz de evli misiniz?

- Evet, evliyim. Yemen'de biraz erken oluyor evlilikler. Özellikle liseyi bitirdikten sonra gençler evleniyor. Bazıları üniversiteyi bitirdikten sonra. Tabii ben de erken evlendim. Yanlış hatırlamıyorsam lisede okurken . 2 çocuğum var bir erkek adı AL-Welid diğeri de kız adı Widad onlar yanımdalar Konya'da sağolsunlar. Hayat biraz zor, farkındayım ama ailem için mücadele etmek zorundayım. Allah'ıma şükürler olsun.


 

  • Son olarak ne söylemek istersiniz?


- Son olarak şöyle demek istiyorum; AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mehir Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir ve Mevlana Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mücahit Uludağ'a çok teşekkür ediyorum. Bu insanlar, burada bulunduğum süre içerisinde maddi manevi çok yardımları dokundu bana ve aileme.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.