Ahmet Davutoğlu: Kırım Tatarlarının arkasındayız

Ahmet Davutoğlu: Kırım Tatarlarının arkasındayız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kırım Meclisi eski başkanı Kırımıoğlu ortak açıklama yaparak bölgedeki son durumu değerlendirdi

Kırım'ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ilk tepkiyi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dünkü referandum kabul edilemez. Ukrayna bizim için stratejik bir ortak. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ihlal ediliyor." dedi.

"UKRAYNA BİZİM İÇİN STRATEJİK BİR ORTAK"

Son günlerde 9 ülkeyle hemen hemen hergün telekonferanslar yaptık. Kırım dün gerçekleşen referandumla ilgili istişare içindeyiz. Biz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız.

Ukrayna toprak bütünlüğü esastır. Dünkü referandum kabul edilemez. Ukrayna bizim için stratejik bir ortak. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ihlal ediliyor.

"KIYAMETE KADAR ARKALARINDAYIZ"

Kırım dost bir ilkenin bir parçasıdır ve bizim için tarihsel anlamda önemli. Kırım Tatar Türklerinin oradan sürülmesi yüz kızartıcı bir suçtur. Kırım Tatar Türkleri orada kıyamete kadar kökleşecek. Onlara desteğimiz devam edecek.

YÜZDE 96,77'Sİ RUSYA DEDİ

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde dün yapılan referandumda halkın yüzde 96,77'si Rusya'ya katılmak için oy kullandı. Kırım Parlamentosu Rusya'ya katılmak için başvurduğu belirtiliyor. Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, pazar günü yapılan referanduma katılım oranının yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.

TATARLAR BOYKOT ETTİ

Kırım nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Tatarlar referandumu boykot etti. Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.

ERDOĞAN: TATARLARIN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN ÇABA HARCIYORUZ

Başbakan Erdoğan, Kırım'daki referandumu değerlendirdi. İzmir'de Kırım Tatar önderi Mustafa Abdülmecid Kırımoğlu'nu kabul eden Başbakan, Kırım'daki gerilim ortamından duyduğu endişeyi ifade etti. Başbakan, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Tatarların zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması için yoğun diplomasi faaliyeti yürütüldüğü vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum