Ahıska bir simgeydi

Ahıska bir simgeydi

Ahıska Türkleri yurtlarından sürgün edilişlerinin 71. yılını düzenledikleri program ile yad etti. Programda konuşan Prof. Dr. Caner Arabacı, Ahıska'nın Türk dünyasının yaşadığı acıları için bir simge olduğunu söyledi

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Merkezi Malazgirt Salonunda gerçekleştirilen programa Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Selçuk Üniversitesi öğrencileri, Ahıska sürgünün canlı şahitleri Keleş Taharoğlu ve Mehdi Mehdioğl katıldı.

ACIMIZ İLK GÜNÜ GİBİ TAZE

Program, bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Kur'an-ı Kerim okundu. Programın açılış konuşmasını Ahıskalı Öğrenciler Birliği Konya Temsilcisi Kamil Ahmedov yaptı. Ahmedov, yaşadıkları sürgünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen sürgünün acısını hala yaşadıklarını belirterek; "Bugün yurdumuzdan sürgün edilişimizin 71. yılını yad ediyoruz. Acımız ilk günkü gibi taze. Hepimiz vatanımızdan başka yerlere zorla gönderildik. Bizi özümüzden koparmaya çalıştılar. Bu sürgün yıllarını yaşayan iki dedemiz şuan aramızda. Belirtmekte fayda görüyorum. Bizi ne kadar vatanımızdan uzaklaştırmaya çalıştılarsa da biz kültürümüze ve geleneğimize sahip çıkarak özümüzü kaybetmemeye çalışıyoruz. Tek temennimiz yine önceden olduğu gibi yerimize yurdumuza gidip orada yaşamaktır. Programa katılan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Program sürgün yıllarının canlandırıldığı tiyatro oyunu ile devam etti.

AHISKA BİZİM SİMGEMİZDİR

Programda Ahıska bölgesinin coğrafi özellikleri anlatıldıktan sonra konuşmacı olarak kürsüye Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı çıktı. Ahıska'nın Türkiye için simge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arabacı, "Ahıska strateji olarak çok önemli bir yerdir. Böylesine öneme sahip bir yeri korumak hepimize düşen bir görevdir. Ahıska'da çirkin bir şekilde neden sürgün oldu bunları düşünmek lazım. Amaç İslamı bitirmek. Bu toprakları sömürerek kendi kontrollerini kurmak. Dünya Ahıska sürgününe sessiz kaldı. 6 tane Müslüman ülkesi de Ahıska Türkleri gibi sürgüne maruz kaldı. Türk dünyası ve İslam dünyasının uyanması lazım. Bu halklar tekrardan vatanlarında yaşamalıdır.  Haklarını tekrar elde etmelilerdir. Büyük devlet gittiği yere adalet götürendir. Büyük devlet Osmanlı devleti gibidir. Diğer devletler gibi ezen veya zulüm eden devlet değildir. Ahıska, İslamın simgesidir" cümlelerini kullandı. Program, okunan şiirler ve dağıtılan helva ikramı ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.