Ağustos Ayının İhracat Şampiyonu Kimya Sektörü Oldu

Ağustos Ayının İhracat Şampiyonu Kimya Sektörü Oldu

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A. Uğur Ateş, kimya sektörünün 1 milyar 447 milyon dolarlık ihracat ile ağustos ayında ilk sırada yer aldığını belirtti.

Ateş yaptığı açıklamada kimya sektörünün 2013 yılı Ağustos ayı ihracatının ürün bazında incelendiğinde; mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinin yüzde 35 pay ile ilk sırada yer alırken plastik ve mamullerin yüzde 27 ile ikinci, kauçuk eşyanın ise yüzde 6,3 ile üçüncü sırada yer aldığını kaydetti. Ağustos ayında kimya ihracatında ülkeler arasında ilk sırada Mısır’ın yer aldığına dikkat çeken Ateş, "Mısır'a olan kimya ihracatı geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 31,6 artarak 232 milyon dolara ulaştı. Mısır'ı, 96 milyon dolarlık ihracatla Malta, 83 milyon dolarlık ihracatla Irak izledi. 2012 yılı Ağustos ayına kıyasla en yüksek ihracat artışı yaşanan ülke Hollanda olurken, İtalya ihracatındaki yüzde 60'lık düşüş dikkat çekmektedir.” ifadesini kullandı.

Ateş, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (AKMİB) Ağustos ayı ihracatındaki ilk 3 sırada Mısır, Malta ve Hollanda’nın yer aldığı ile ilgili bilgiler verdiği değerlendirmesinde; “Hollanda’ya yapılan kimya sektörü ihracatında geçen yılın Ağustos ayına kıyasla artış rekoru kırılmıştır. AKMİB’in ağustos ayında en çok ihracatı yapılan ürün gruplarında ise en yüksek artış yüzde 20 ile plastik ve mamulleri olmuştur." diye konuştu.
Geçen aylarda Mısır ile ticari ilişkilere dair oluşan tereddüte rağmen, Türkiye geneli kimya sektörü ve AKMİB ihracatında yine en büyük pazar payına sahip olduğunu vurgulayan Ateş, "Bunun yanında AB ülkelerinde yaşanan olumlu gelişmelerin her sektör gibi kimya sektörüne de paralel etkileri görülmektedir. Önümüzdeki aylarda sektörün liderliğini devam ettirerek yükselen bir grafiğe sahip olması ümit edilmektedir" şeklinde konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.