Ağır sanayi hamlesi sözü

Ağır sanayi hamlesi sözü

Türkiye’deki milli sanayi hamlesinin Necmettin Erbakan Hoca’nın sayesinde geliştiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknooloji Bakanı Fikri Işık, “2020'den önce yerli hibrit bir aracı yollara çıkartacağız. Erbakan Hoca'nın ağır sanayi hamlesini yeniden hayata

Konya Sanayi Odası (KSO) kuruluşunun 40’ıncı yılını “Sanayi Gecesi” programı ile kutladı. Dedeman Otel’de gerçekleşen programa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıkoğlu, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, merkez ve taşra ilçe belediye başkanları, KSO üyeleri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

MİLLİ SANAYİ HAMLESİ KONYA’DA BAŞLADI

KSO’nun 40. yıl filmi ile başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’deki milli sanayi hamlesinin Necmettin Erbakan Hoca’nın sayesinde geliştiğini söyledi. Konya’nın da milli sanayi hamlesinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Işık, “Erbakan Hocamız ağır sanayi hamlesini Konya’dan başlatmıştır. Allah ondan razı olsun. Onun öğrencisi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu milli sanayi hamlesini tekrar hayata geçirecektir. Türkiye inşallah sanayide yerli üretim odaklı büyümesini sürdürecektir” dedi.

AR-GE OLMAZSA OLMASIMIZ

En büyük ilk bin firma sıralamasında Konya’dan 25 firmanın yer aldığını ifade eden Işık, buna rağmen sadece bir tane Ar-Ge merkezinin yer aldığını söyledi. “Bütün Konyalı sanayicilere sesleniyorum” diyen Işık, sanayicilere mutlaka bir Ar-Ge merkezi kurması yönünde tavsiyede bulundu. Gelecekte var olmanın yolunun Ar-Ge ve teknolojik ürünlerin gelişmesinden kaynaklandığını hatırlatan Işık, “Ben Konya’nın bunu başaracağına inanıyorum. Türkiye olarak birçok fırsatı kaçırmış bir milletiz. Yerli otomobille ilgili biz Türkiye olarak pek çok treni kaçırmış bir milletiz. 1930'larda uçak yapmaya başlamış, 1940'larda zamanın iktidarının bu adam başımıza bela olur diye Nuri Demirağ'ı batırmasını biliyoruz. Devrim otomobili de yine hazin bir şekilde sona erdi” diye konuştu.

HOCANIN TESBİHİ İLE SECCADESİ İLE UĞRAŞTILAR

Necmettin Erbakan Hoca’nın “Türkiye sanayileşmeli” dediğinde onun tespihi ve seccadesi uğraşıldığını ifade eden Işık, “Yeni bir fırsatı kaçırmak istemiyoruz. 2020'den önce yerli hibrid bir aracı yola çıkartacağız. Bunu babayiğit veya babayiğitlerin bir araya geldiği, konsorsiyum üretecek. Biz onların yolunu açacağız. Bu memleketin evladı olarak bir Türk markasını dünyanın yollarına çıkaralım, biz de varız diyelim inşallah. Konya’nın bu sıçrama azmini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bizler sizlerin emrindeyiz. Sanayi Bakanı olarak özellikle ülkemizin bu sıçramayı yapması için bizler sizlerle birlikte gece gündüz bu yolu yürümeye devam edeceğiz. Benim elimden kimse tutmuyor demesin. Ayağı yere basan her projede biz varız. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması konusunda inşallah desteğe hazırız” ifadelerini kullandı.

İHRACAT 16 KAT ARTTI

KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise, son 40 yılda Konya'da 9 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 14 özel sanayi sitesinin kurulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu OSB'lerde ve sanayi sitelerinde 70 binin üzerinde istihdam sağlandı. Son 15 yılda, ihracatçı firma sayımız 4.2 kat artarak bin 427'ye ulaştı. Yine son 15 yılda, ihracatımız tam 16 kat artarak, 1.4 milyar dolar seviyelerini yakaladı. Sanayi üretimi yapan firma sayısı bakımından Türkiye'de 5'inci sıraya yükseldik. Türkiye'nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 25 firma ile temsil ediliyoruz. Dış ticaret fazlası veren ender şehirlerden birisiyiz. Türkiye'de işsizliğin en düşük olduğu ikinci il durumundayız. Artık ihracatımızın yüzde 67'sini sanayi mamulleri oluşturuyor. ve tüm bu başarıların bir eseri olarak bugün; Konya'nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası içerisinde sanayi üretiminin payı yüzde 22.3'e ulaştı. Bu rakamlar, Konya'nın, Anadolu'nun nitelikli üretim merkezi olma yolundaki kararlı yürüyüşünün ifadesidir. Hepimize 'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak öğretilen Konya, artık 186 ülkeye ihracat yapan gerçek bir sanayi şehridir.” “Bugün itibariyle Konya'mız Türkiye'nin kıskanılacak bir noktasına geldi” diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “Bugünkü tabloya baktığımız zaman Türkiye'nin yönetiminde kim var. Bir Konyalı Başbakanımız var. İçimizden gelen birisi. Anadolu insanı ve Türkiye olarak bundan başka ne isteyebiliriz. 10 yıl önce Türkiye'nin en büyük 1000 firması arasında toplam 13 tane Konyalı sanayicilerden firma var. Bugün itibariyle 25 tane firmamız ilk 1000 büyük firma arasına girmiş. Yerli otomobilde babayiğidin Konya'dan çıkacağına inanıyorum. İnşallah Konya babayiğidini de çıkartacaktır” ifadelerini kullandı.

ZOR ŞARTLARDA KURULDU

40 yıl önce KSO’nun kurulması için büyük çabalar gösteren KSO Kurucu Başkanı Ali Akkaya ise, “Bize Konya’nın ova olduğunu, sanayinin Konya’da ne işi var diyenler oldu. Sanayi odasını kurarken, önümüze çok farklı engeller koydular. Ama ben Ankara’ya yol yaptım ve en sonunda sanayi odasını kurduk. O günlerden bugüne geldik. Allah herkesten razı olsun. Şimdi Konya sadece tarımla değil sanayi ile anılan bir şehir haline geldi. Anadolu insanının büyük emeği ve gayreti sayesinde bu oldu” diye konuştu. Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. KSO’da 40’ıncı yılını dolduran üyelere, önceki dönemlerde yönetim kurulu başkanlığı, meclis başkanlığı yapan isimlere plaket verildi. 40. Yıl pastası kesildikten sonra toplu fotoğraf çekinildi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum