Ağaçlandırma kadınların elinde

Ağaçlandırma kadınların elinde
Şehrin dört bir yanında devam eden ağaçlandırma çalışmalarını kadın işçiler sürdürüyor

Şehrin dört bir yanında devam eden ağaçlandırma çalışmalarını kadın işçiler sürdürüyor. Kadın işçilerin erkeklere göre daha iyi ve çok çalıştıkları için tercih ediliyor. Kadınlar ise maddi imkansızlıktan dolayı çalıştıklarını belirtiyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün şehrin farklı yerlerinde ağaçlandırma çalışması devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ile KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılından 2011 yılının Aralık ayına kadar yapmış olduğu ağaçlandırma çalışmaları ile birlikte 6 milyon 642 bin 60 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla şehir merkezinde yeşil alan miktarı 48 milyon 768 bin 961 metrekare alana ulaştı. 2011 yılı itibariyle kişi başına düşün yeşil alan miktarı ise 47 bin 7 metrekare alana oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ Genel Müdürlüğü; Sivri Tuzla Tepesi, Takkeli Dağ, Buzlukbaşı, Aslım, Ankara yolu, Akyokuş ağaçlandırma sahalarında fidan dikimi ve yabancı ot temizliği sürdürülüyor. Ağaçlandırma sahalarında kadın işçiler çalıştırılıyor. Kadın işçilerin fidan dikimi ve yabancı ot temizliği çalışmalarını erkeklerden daha iyi yaptıkları için çalıştırıldığı belirtildi. Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün ağaçlandırma çalışması yaptığı sahalarda 180 kadın işçinin çalıştığı belirtildi.

ŞEHRİN DÖRT BİR TARAFINA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ceylani Kılıç, Konya'nın tarihinde olduğu gibi yeşilliklere bürünmesi için ağaçlandırma çalışmalarının son hızla devam ettiğini söyledi. Şehir dört bir tarafında fidan dikimlerinin yapıldığını aktaran Ceylani Kılıç, "Fidan dikimlerimiz her yıl artarak devam ediyor. İş sadece fidan dikimiyle de bitmiyor. Fidanların büyümesi için ağaçlandırma sahalarında yabancı otların temizlenmesi gibi birçok iş bulunuyor. Fidanların hızlı ve sağlıklı büyümesi için belirli bir süre ilgilenilmesi gerekiyor. Biz de sadece fidan dikerek işlemi tamamlamıyoruz. Fidanlarla sürekli ilgilenerek büyümelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Birçok ağaçlandırma sahasında çalışmaların bitirilmek üzere olduğunu belirten Kılıç, Akyokuşu, Ankara yolu ve Antalya yolu üzerindeki ağaçlandırma çalışmalarında sona gelindiğini vurguladı.

HER İNSAN EN AZ BİR FİDAN DİKMELİ

Her insanın en az bir fidan dikerek onunla ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Kılıç, "Konya merkezinde 1 milyondan fazla insan yaşıyor. Tüm insanlar bir fidan dikerek onu büyütse şehrimiz yeşilliklere bürünür. Ağacın insan hayatına önemini bilmeyen yok. Ayrıca çocuklarımıza ağacın önemini anlatmalıyız. Bu konuda yapılan çeşitli çalışmalar var. Ancak ailelerinde bu konuda çalışması gerek" ifadelerini kullandı.

KADIN İŞÇİLER ERKEKLERDEN DAHA İYİ ÇALIŞIYOR

Ceylani Kılıç, ağaçlandırma sahalarında kadın işçilerin çalıştırıldığını da vurgulayarak, "Çalışmalarda erkek işçiler yerine kadın işçi çalıştırıyoruz. Kadın işçilerin fidan dikimi ve yabancı ot temizliği çalışmalarında erkeklerden daha güzel ve çok iş yapıyorlar. 3, 4 yıldır sahalarda kadın işçiler yer alıyor ve yapılan işten biz memnunuz. Şu an ağaçlandırma sahalarımızda 180 kadın işçi bulunuyor" şeklinde konuştu.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINDA 180 KADIN İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Ağaçlandırma sahasında çalışan kadın işçilerin başında olan Ziraat Mühendisi Ebru Varol ise, çalışmaların son sürat devam ettiğini söyleyerek, "Ağaçlandırma çalışmalarımız Kasım ayında başlayarak Mart ayına kadar devam ediyor. Ağaçlandırma sahalarında kadın işçileri tercih ediyoruz. Çünkü daha kaliteli çalışma yapıyorlar. Tüm ağaçlandırma çalışmalarımızda 180 kadın işçi çalışıyor. Akyokuş Ağaçlandırma Sahası'nda şu an 50 kadın işçi bulunuyor. Karşı taraftaki Sivri Tuzla Tepesi Ağaçlandırma Sahası'nda da 50 işçi çalışıyor. 40 kadın işçi ise şehir merkezindeki ağaçlık alanlarda çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

'MADDİ İMKANSIZLIKTAN DOLAYI ÇALIŞIYORUZ'

Akyokuş Ağaçlandırma Sahası'nda çalışan kadın işçilerin şefi Ayşe Toz, evine maddi alanda destek olmak için çalıştığını söyleyerek, "Soğuk havaya rağmen kadın olarak biz de çalışıyoruz. Eşim asgari ücret ile çalışıyor. Çocuklarımız okuyor. Eşimin kazandığı para yetmediği için biz de çalışıyoruz. Soğuk havada evimizde oturarak vakit geçirmek varken dağlara para kazanmak için geliyoruz. Ancak biz hayatımızdan memnunuz. Kimseye muhtaç olmadan eşim ve ben çalışıyoruz. Benim kazandığım para evimizin mutfak giderlerini sağlıyor. Eşimin kazandığı para ile de çocuklarımızı okutarak onlara iyi bir gelecek sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kadınların dimdik ayakta durarak gerekiyorsa çocukları ve evi için çalışması gerektiğini de ifade eden Ayşe Toz, "Kadın ve erkeğin eşitliği budur. Buradaki tüm kadınlar evi ve çocukları için çalışıyor. Ben evimizin maddi sıkıntı yaşadığını görünce elimi masaya vurdum ben buradayım diye, geldim burada çalışıyorum. 3 yıldır ağaçlandırma sahalarında çalışıyorum ve halimden çok memnunum" dedi.

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.