Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temeli atıldı

Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temeli atıldı

Konya'nın Taşkent ilçesinde, KOP kapsamında inşa edilecek olan Afşar Barajı ve Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temeli törenle atıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Büyük hayallerin peşindeyiz. Küçük hesapların değil. Onun için küçük hesapları olanlar bizi anlayamazlar. Biz Konya'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Konya ile birlikte Anadolu'yu.. Anadolu ile birlikte bütün Asya'yı... Asya ile birlikte bütün Avrasya'yı ve Afro Avrasya'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz'' dedi.
    
Taşkent'e bağlı Afşar beldesindeki Afşar Barajı ve Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temel atma törenine katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, suyun; hayatın ana kaynağı olduğunu, suyun olduğu her yerde inşa ve imarın yapıldığını söyledi.
    
Kendisinin de Taşkentli olduğunu anımsatan Davutoğlu, çocukluğunda büyüklerinin küçücük arıklarla su götürebilmek ve bahçelerini sulayabilmek için uzun gece nöbetleri tuttuğunu belirterek, ''Şimdi öylesine büyük hayaller, büyük idealler peşindeyiz ki küçük arıklar değil, küçük göletler değil, büyük barajlar değil, sadece KOP Projesi'nde olduğu gibi büyük ovaları sulayacak devasa projelerin peşindeyiz'' diye konuştu.
    
Avşar Belediyesi'nin kendilerini karşılama için astığı ''Osmanlı'nın hayalini gerçekleştirmeye hoş geldiniz'' yazılı pankartı okuyan Davutoğlu, ''Bugün sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ile beraber bu projenin adının 'Afşar, Hz. Hadimi ve Hadimi Tüneli' olmasına karar verdik. Projelerin bir stratejik boyutu var. Bir teknik, ekonomik, tarımla ilgili boyutu var. Bir de bu bölgeyle ilgili boyutu var'' ifadelerini kullandı.
    
     -''Anadolu kalkınırsa 'Asya'nın, Doğu'nun, makus talihi yıkıldı' demektir''
    
     Bu yatırımın stratejik önemini anlatarak, Anadolu'ya küçük Asya denildiğini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:
    
''Anadolu kalkınırsa 'Asya'nın, Doğu'nun, makus talihi yıkıldı' demektir. Konya küçük bir Anadolu'dur. Anadolu'nun bütün hususiyetleri Konya'da vardır. Konya Ovası ve çevresi omurga olarak, zihniyet olarak, halk olarak diri ve sağlamsa, Anadolu da kendini güçlü hisseder. Anadolu diri ve sağlamsa, işte Üstad'ın dediği o 'Büyük Doğu'nun tohumu olacak olan, şarkın makus talihini değiştirecek olan yeni çığırlara ufuklar açılır. Asya ve Avrupa birleşir. Göksu bütün kollarıyla bir yandan Sakarya'nın, diğer yandan Nil'in, öbür tarafta Tuna'nın kardeşleridir bizim için. Ve bu hayal Osmanlı'dan beri gelen, 100 yıldır ovaya ulaşmayı bekleyen suların bu hayali, Elhamdülillah bugün gerçekleşiyor. Her şeyden önce bu önemli, her şeyden önce bu büyük resmi görmek önemli. Başta sayın Başbakanımız olmak üzere bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.''
    
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    
Büyük hayallerin peşindeyiz. Küçük hesapların değil. Onun için küçük hesapları olanlar bizi anlayamazlar. Biz Konya'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Konya ile birlikte Anadolu'yu... Anadolu ile birlikte bütün Asya'yı... Asya ile birlikte bütün Avrasya'yı ve Afro Avrasya'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Her attığımız adım, her açtığımız eser, her attığımız tohum o büyük ideale giden küçük bir fidanın yeşermesidir. O büyük ideali zihnimizde tuttuğumuz için attığımız her adımın değeri var.''
    
     -''Bizim vazifemiz, bu onuru, bu millete yaşatmak''
    
     Meclis'te yaptığı konuşmadaki ''Bizim için haya, edep ve bu edebin dayandığı manevi zenginlik esastır'' sözlerini hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
    
''Hiçbir kısır siyasi hesap bizi, muhalefetin benimsediği o seviyesiz noktaya getirmeyecek. Büyük hesabı olanlar derin ahlak ile hareket ederler. Biz o ahlakın bu suya bereket getirmesi için yolda, Hz. Hadimi hazretleri ile birlikte bu barajın, bu tünelin anılmasını arzu ettik. İnşallah Konya Ovası bereketlendikçe, Konya Ovası Toroslar'dan akan bu suyla bereketlendikçe, Hz. Hadimi'nin selamını getiren bu suyla hareketlendiğinde, Türkiye de güçlenecek, bütün ideallerimizin hayata geçirilmesinde büyük mesafe almış olacağız.
    
Artık herkes şunu görmeli; Nasıl bu dağlar ayağa kalkıyorsa, nasıl geçmişte sessiz sessiz akan bu sular şimdi şırıl şırıl ovaya kavuşmayı bekliyorsa, bu millet de bir Türkiye ile buluşmayı istiyor. Dünya gücü olan, küresel gücü olan Türkiye ile buluşmayı istiyor. Türkiye'nin o onurunu her yerde hissetmek istiyor. Bizim vazifemiz, bu onuru, bu millete yaşatmak. Yaşatacağız inşallah. Bütün bu projelerle birlikte hayalleri harekete geçireceğiz. Bizim için onları söylüyorlar; 'gençlik hayalleriyle yaşıyorlar' diye. Evet hayallerimizle yaşıyoruz. Rüyalarımızla yaşıyoruz. İdeallerimizle ve iddialarımızla yaşıyoruz. Hiçbir güç, hiçbir engel, bize bu millet adına taşıdığımız bu emanetin gerektirdiği iddiayı, hayali, rüyayı, büyük hedefleri unutturamaz.''
    
Konuşmaların ardından Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, butona basarak, Afşar Barajı ve Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temeline ilk harcı attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.