Afrika'da İki Ülke Daha Ebola Riski Altında

Afrika'da İki Ülke Daha Ebola Riski Altında

Batı Afrika’da 4 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Ebola salgını Sierra Leone, Gine ve Liberya’da kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü; Fildişi Sahili ve Mali’nin de büyük risk altında olduğu belirtiyor.Fildişi...

Batı Afrika’da 4 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Ebola salgını Sierra Leone, Gine ve Liberya’da kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü; Fildişi Sahili ve Mali’nin de büyük risk altında olduğu belirtiyor.

Fildişi Sahili’nin Tonkpi bölgesi, Liberya ile sınır komşusu. Bölgenin merkezi Man’da kapı kapı dolaşılarak halka Ebola’ya karşı alınacak önlemler anlatılıyor. Aylardır radyo ve televizyonlardan bu konuda yayınlar yapılıyor, SMS'lerle halk bilgilendiriliyor. Hatta Ebola’nın bulaşmaması için alınacak önlemleri ve hastalığın belirtilerini anlatan çok sayıda şarkı var. Şarkılarda ‘tokalaşmayın’, ‘av eti yemeyin’, ‘hastalara ve ölülere dokunmayın’ tavsiyeleri veriliyor.

Hastalara yaklaşılmaması tavsiyesi Afrika kültürüne hiç uygun değil. Sıkı aile bağlarına sahip Afrikalılar; küçük ve kalabalık evlerde yaşıyor, aynı kaptan yemek yiyor. Mamba Doumbia, yetişkinlerin köydeki tüm çocuklara ana babalık yaptığını belirtiyor. Bir kişi hastalandığında da herkes ona yardım etmek için seferber oluyor. Bu da muhtemel bir Ebola salgınında karantina önlemlerini zorlaştırıyor.

Batı Afrika’da Ebola’ya yakalanan insanların yurt dışına çıkması engellenebilse bile Fildişi Sahili’nde hastalığın hayvanlardan geçmesi riski büyük. Bölgedeki ormanlar av hayvanları bakımından zengin ve bu da yerel halk için önemli bir besin kaynağı. Bölgede en çok maymun ve yarasa avlanıyor ve Ebola’nın da bu sebeple insanlara bulaştığı tahmin ediliyor.

Bu arada UNICEF halkla ilişkiler yetkilisi Sarah Crowe, salgın bölgesindeki çocukların travma yaşadıklarını ifade etti. Crowe, hastalık sebebiyle yetim kalan çocukların, anne-babalarının astronot gibi giyinmiş insanlar tarafından götürüldükten sonra bir daha geri gelmemelerinin ağır bir psikolojik etki bıraktığını dile getirdi. Ebola’dan ölenlerin çocukları, hastalığa karşı bağışıklığı olanlar tarafından 21 gün gözetim altında tutuluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.