Afganistan’da100 Çift Birlikte Dünya Evine Girdi

Afganistan’da100 Çift Birlikte Dünya Evine Girdi

Afganistan’ın başkenti Kabil’de maddi imkânları olmayan 100 çift, Abul Fezl Abbas vakfının düzenlediği toplu düğün münasebetiyle dünya evine girdi. Gereksiz düğün masraflarına dikkat çekmek için maddi imkanları sınırlı olan 100...

Afganistan’ın başkenti Kabil’de maddi imkânları olmayan 100 çift, Abul Fezl Abbas vakfının düzenlediği toplu düğün münasebetiyle dünya evine girdi.

Gereksiz düğün masraflarına dikkat çekmek için maddi imkanları sınırlı olan 100 çiftin toplu düğün sponsoru olduklarını söyleyen söz konusu vakfın yetkililerinden Hasan Nezim, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada," Ülkemizdeki düğün masrafları el yakıyor. Ve aileler bu masrafların altından kalkamıyorlar. Dolaysıyla vâkıfımız bu probleme çözüm bulmak ve halkın gereksiz masraflardan kaçmalarını teşvik etmek amacıyla toplu düğün yapma girişimini başlattı.” dedi.

Ebul Fezl Abbas vakfının, daha önce de imkânları olmayan 44 çiftin topluca düğününü üstlendiğini aktaran Nezim," Daha önce toplu düğün için çiftleri ikna etmek bizim için zor olmuştu. Çünkü, toplu düğünü ayıp olarak biliyorlardı ve halk tarafından sıcak karşılanmayacağı inancını taşıyorlardı. Bugün ise 100 çiftimiz evleniyor. Halk da artık toplu düğünlere daha fazla ilgi göstermeye başladı.” diye konuştu.

Toplu düğün masraflarının yaklaşık 80 bin dolar tutuğunu dile getiren Nezim, “ Her çift 27 kişi davet etti ve toplam davetli sayımız 2 bin 700 kişi .Düğün masraflarının tamamı vakfımız tarafından karşılandı. Hata gelin aracının da süslemesini üstlendik. Ayrıca yeni yuva kuran çiftlerimize de evlerinde kullanmak üzere beyaz eşya ve başka gerekli eşya temin ettik" .dedi.

İki yıldan bu yana nişanlı olan ve maddi sıkıntılardan dolayı evlenemeyen Mujtaba Rahimi isimli damat ise, “ Böyle toplu düğünlerin halkımız için birçok faydası var. Öncelikle çok mutluyum. Allah bu fırsatı verdiği için çok dua ediyorum.” diyerek halka evlenmeyenlere toplu düğünlerin avantajlı olduğunu tavsiye etti.

Toplu düğünü TV reklamlarından öğrendiğini dile getiren Rahimi, “ Reklamı duyunca çok sevindim. Düğünümü burada yapmaya karar verdim. Sonra geldim kayıt yaptırarak bu toplu düğüne katılmış oldum. Çok mutluyum ” diyerek sevincini dile getirdi.

Toplu düğünde, Afganların geleneksel düğünlerindeki gibi müzik ve geleneksel dansı "Atan" yapılmadı. Düğünde sadece resmi konuşmalar yapıldı, dualar edildi ve salavatlar getirildi. Gelin ve damatlar pasta keserek bu mutlu anı birlikte yaşadı. Düğün salonunun önünde bekleyen 100 gelin arabası ise davetlilerin dikkatini çekti.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında olan Afganistan’da düğünler el yakıyor. En ucuz bir düğün yaklaşık 20 bin dolara mal oluyor. Geleneklerin ön planda olduğu düğünler, Afgan ebeveynlerin en büyük derdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.