Afganistan'da Türk Okullarının Düzenlediği Proje Yarışmasına Yoğun İlgi

Afganistan'da Türk Okullarının Düzenlediği Proje Yarışmasına Yoğun İlgi

Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) tarafından düzenlenen "9. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması" Kabil valisi Abdul Jabbar Taqwa, Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, Kabil Milli Eğitim Müdürü...

Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) tarafından düzenlenen "9. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması" Kabil valisi Abdul Jabbar Taqwa, Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Esedullah Muhakkik, Kabil Milli Eğitim Müdürü Dr. Seyid Mansur’un yanı sıra birçok üst düzey bürokratın katılımıyla Kabil Aryan Afgan Türk Erkek lisesinde gerçekleştirildi.

Bu yıl 9.su düzenlenen proje yarışmasına ilgi yoğun oldu. Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar, Matematik ve Sosyal Bilimler olmak üzere 6 dalda yapılan yarışmada dereceye giren öğrencilere madalya ve hediyeler verildi.

Açılış töreninde konuşan ATCE Genel Müdürü Numan Erdoğan, proje olimpiyatına Türk okullarının yanı sıra devlet okullarından öğrencilerin de katıldığını ifade etti. Bilim alanında öğrencileri geliştirmek, sayısal alanlarda teşvik etmek amacıyla böyle bir çalışmanın başlatıldığını aktaran Erdoğan, öğrencilerin hem sözel hem de sayısal branşlardan proje hazırlayarak olimpiyata iştirak ettiklerini kaydetti.

Türk okullarının daha çok kabiliyetlerin inkişafı üzerine odaklandığını dile getiren Kabil valisi Abdul Jabbar Taqwa, "Bu okullar ilk adımda istidatlara çok dikkat ederek öğrenciyi eğitim ve öğretim çerçevesinde alıyor. Bugün Türk okulları öğrencilerinin her alanda uluslararası düzeydeki yarışmalarda dünyayla rekabet edebildiklerine şahidiz. Böyle programların düzenlenmesi yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile oluyor. Yetenekler, madalya ve çeşitli hediyeler verilerek teşvik ediliyor. Bu adım çok güzel ve hayırlara vesile olabilecek bir adım. Türk okullarına attığı bu güzel adımlarından dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu.

AFGANİSTAN’IN TÜM VİLAYETLERİNDE TÜRK OKULLARININ AÇILMASI LAZIM

Kabil Milli Eğitim Müdürü Dr. Seyid Mansur Cihan Haber Ajansı’na (CİHAN) yaptığı açıklamada, Türk okullarının faaliyetlerinin halk tarafından takdire şayan olduğunu aktarırken, yarışmaya katılan öğrencilerin ülke problemlerini giderilmesi için orijinal projeler ürettiklerini ve ülkenin bu projelerin uygulanmasına müsait olduğunu söyledi. Seyid Mansur bu okulların sadece birkaç vilayete sınırlı kalmayıp Afganistan’ın tüm vilayetlerinde açılması talebinde bulundu.

AFGANİSTAN’DA BİR İLK

Olimpiyatta öğrencilerinin madalya almasını arzu eden Kabil Afgan Türk Kız Lisesi öğretmenlerinden Nurşah Göysaya, "Bizim okullumuzdan 13 proje katıldı. Bu proje olimpiyatlarının Afganistan eğitiminde çok büyük etkisi var. İlk proje olimpiyatları olarak Afganistan’da başladı. Yani Afganistan’da bir ilk. Bunun da Afganistan eğitiminde bir vizyon kazandırdığını düşünüyorum. Halkın bakış açısı çok olumlu yönde. Her yıl devlet okullarından da projeler katılmakta. Bu artık bir gelenek hale geldi. " şeklinde düşüncelerini paylaştı.

HER SENE MADALYA GRAFIMIZ YÜKSELMEKTE

Afganistan’da 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren Türk okullarında bu gün 12 vilayette 12 okulla toplam 4 bine yakın öğrencinin eğitim aldığını bildiren ATCE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Ahmad Fawad Haydari, okulların 2005’ten beri ANASCO adıyla Ulusal Proje Yarışması düzenlemekte olduğunu aktardı. Haydari, bu olimpiyata 101 projenin katıldığını beyan etti.

Sadece Türk okulları olmayıp başka okullardan da öğrencilerin katıldığını söyleyen Haydari, jürilerin değerlendirilmesi neticesinde, birinci, ikinci ve üçüncü en iyi 7 olmak üzere toplam 21 projeye ödül verileceğini kaydetti.

Haydari, "10 yıla aşkın okullar Afganistan’ı temsilen Uluslararası olimpiyatlar a katılıyor. Ve bugüne kadar altın, gömüş, bronz olmak üzere toplam 563 madalya Afganistan’a getirdiler. Okulların madalya kazanımı yükselen bir grafik gösteriyor. 2003’ten başlayıp yaklaşık 10 civarında alınan madalyalar, geçen yıl 157 madalya oldu. Bu senede 2014 yılı sonu olmamasına rağmen öğrencilerimiz 204 madalya kazandı." diyerek grafiğin her sene yükseleceğine inandığını ve bu alanda çalışmaların devam ettiğini belirti.

MADALYALAR SAHİPLERİNİ BULDU

9. Ulusal Bilim ve Proje Yarışması bir gün süren sergi ardından jürilerin değerlendirmesi neticesinde sonuçlar açıklanarak dereceye giren projeler ödüllendirildi.

Kabil Aryana Afgan Türk Erkek lisesinde düzenlenen ödül töreninde devlet büyükleri ve bürokratların yanı sıra öğrenci velileri de katıldı. Program Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayıp iki ülkenin istiklal marşı söylendikten sonra yarışma sonuçları açıklandı.

Jürilerin değerlendirilmesi neticesinde 7 altın, 7 gömüş ve 10 bronz madalya ve hediyeler öğrencilere takdim edilirken, 14 proje ise jüri tarafından başarı sertifikası ve hediyelere layık göründü.

Herat Afgan Türk okulundan yarışmaya katılarak altın madalya kazanan Abdullah isimli öğrenci, "Sonuçlar açıklanırken kalbim tir tir titriyordu. İsmim okunduğunda çok sevindim. Böyle yarışmalar ülkemizde de düzenleniyor. Öğrenciler kendi kabiliyetlerini ortaya koyuyorlar ve madalya almak için gayret sarf ediyorlar." diyerek sevincini paylaştı.

"Öğretmenlerimin üzerime hakkı çoktur" diyen ve gömüş madalya kazanan Haniye Vahidi isimli başka bir öğrenci ise, "Projem sebzelerin yetiştirme projesiydi. Gümüş madalya kazandım. Çok mutluyum. Çok güzel hissediyorum, öğretmenlerime, Afgan Türk okullarına çok çok teşekkür ediyorum." şeklinde mutluluğunu aktardı.

Haniye’nin amcası Dr. Mansuri ise "Çocukluğumda böyle başarı elde etmek hayâlimdi. 30 yıl sonra Afgan Türk okulları sayesinde yeğenim bu hayâlimi gerçekleştirdi. Bizim okullarda da böyle şeylerin olması lazım. Dolaysıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Program öğrencilerin okudukları şarkılar ve toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.