Afganistan Cumhurbaşkanı, İlk Resmi Ziyaretini Çin’e Yaptı

Afganistan Cumhurbaşkanı, İlk Resmi Ziyaretini Çin’e Yaptı

Geçen ay Afganistan’ın yeni Cumhurbaşkanı seçilen Eşref Gani Ahmadzai, ilk resmi ziyaretini Çin’e gerçekleştiriyor.Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Xi Jinping, mevkidaşını görkemli bir askeri törenle karşıladı....

Geçen ay Afganistan’ın yeni Cumhurbaşkanı seçilen Eşref Gani Ahmadzai, ilk resmi ziyaretini Çin’e gerçekleştiriyor.

Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Xi Jinping, mevkidaşını görkemli bir askeri törenle karşıladı. Çocukların, ellerinde iki ülke bayraklarıyla hazır bulunduğu törenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Burada Çin Cumhurbaşkanı, Afganistan’ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve istikrarını desteklediklerini söyledi. Afgan Cumhurbaşkanı Ahmadzai ise Çin’i yakın orta, uzun ve çok uzun vadede stratejik ortak olarak gördüklerini belirtti ve ‘’tek Çin’’ ilkesine bağlı olduklarını da söyledi.

Görüşmenin ardından iki lider dört işbirliği belgesinin imza törenine tanıklık etti. İki ülkenin yeni uzun sureli ortaklık üzerinde anlaştığı da belirtildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın Çin ziyaretinde ülkesinin gelişmesi için özellikle maden endüstrisine yatırım isteyeceği ifade ediliyor. Çin devletine ait bir şirket, başkent Kabil yakınlarındaki Mes Aynak’ta 5 milyon ton bakır işletilmesi için 3 milyar dolarlık anlaşma imzalamış, ancak geçen ay Taliban’ın saldırısı üzerine içsilerini geri çekmek zorunda kalmıştı.

NATO askerleri ülkesinden ayrılmaya hazırlanırken, Çin’e 4 günlük gerçekleştirdiği ziyaretinde Admadzai, yarın da Çin Başbakanı Li Keqiang ile bir araya gelecek.

Aynı zamanda bir akademisyen olan Ahmadzai’nin Çin’e 50’den fazla ziyaret gerçekleştirdiği da kaydedildi.

Öte yandan Afganistan Cumhurbaşkanı ve Çinli liderler, Pekin’de 31 Ekim’de yapılacak ve Afganistan`da güvenlik ve istikrarın tesisi için Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan "İstanbul Süreci"nin dördüncü Bakanlar toplantısına katılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.