Afad Başkanı: Hayatın Her Alanına Risk Yönetimini Getirmeye Çalışıyoruz

Afad Başkanı: Hayatın Her Alanına Risk Yönetimini Getirmeye Çalışıyoruz

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, AFAD olarak ısrar ile hayatın her alanına risk yönetimini getirmeye çalıştıklarını söyledi. Oktay, 2015 sonrasında dünyada Türkiye olarak afetlerin yönetimi,...

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, AFAD olarak ısrar ile hayatın her alanına risk yönetimini getirmeye çalıştıklarını söyledi. Oktay, 2015 sonrasında dünyada Türkiye olarak afetlerin yönetimi, risklerin yönetimi ile alakalı söz sahibi olmak istediklerini belirtti.

    AFAD tarafından Ankara, TODAİE Konferans Salonu’nda Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Durum Raporu Hazırlık Çalıştayı düzenlendi. Oktay, burada yaptığı açılış konuşmasında, dünyanın afet strateji belgesinin olduğu gibi Türkiye’nin de kendisine özgü afetlerin yönetimine ilişkin bir strateji belgesi oluşturma vaktinin geldiğini belirtti.

    Fuat Oktay, "Planların artıyor olması detayda çalışmaları güçlendiriyor olsa da bir üst nokta da kargaşaya sebebiyet verebiliyor. Bütün Türkiye’nin artık tek bir noktada bütünleşebiliyor olması gerekiyor. Yani dünyanın afet strateji belgesinin olduğu gibi Türkiye’nin de kendisine özgün yine dünya ile entegre halinde afetlerin yönetimine ilişkin bir strateji belgesini oluşturma vakti gelmiştir. Bu sadece AFAD’ın strateji belgesi olmayacaktır. Bütün Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarımız bakanlıklarımız başta olmak üzere merkezdeki ve yereldeki herkesin kendisini içerisinde bulacağı bir strateji belgesi geliştirmek durumundayız. Yoğun olarak eleştiri alsak da her yerde AFAD’ı görmeye başladık. Burnumuz kanasa AFAD’ı görmeye başladık, birini kaybetsek AFAD’ı görmeye başladık. Maden kazalarında AFAD’ı görmeye başladık. AFAD olarak ısrar ile hayatın her alanına biz riskin yönetimini getirmeye çalışıyoruz. 2015 sonrası dünyada biz Türkiye olarak afetlerin yönetimi risklerin yönetimi ile alakalı söz sahibi olmak istiyoruz. Bunun için ilk önce kendi ülkemiz de söz sahibi olmak zorundayız. Kaynaklarımız sınırlı, insan kaynağımızda sınırlı mali anlamada kaynaklarımızda sınırlı bu konu ile ilgili Kalkınma Bakanlığımız ile yoğun olarak görüşüyoruz." diye konuştu.

    "AFETLERİN YÖNETİMİNDE BELİRSİZLİK VAR"

    Afetlerin yönetiminde her zaman belirsizlik söz konusu olduğunu belirten Oktay, "Ne kadar hazır olursanız olun yine daha da iyisine hazırlanmak gibi bir misyonumuz var. Türkiye olarak baktığımızda biz henüz o noktada değiliz. Ama o noktaya gitmekle ilgili çok ciddi bir iddiamız var." ifadelerini kullandı. AFAD Başkanı Oktay, "Özellikle son zamanlarda yaşanan maden kazaları da dahil ilgili tüm alanlardaki bir şekildeki tecrübemizi, bilgi ve birikimimizi bütün kurumlarla birlikte önlenebiliyor olmasına ilişkin olarak bunu değerlendiriyor olmak tehlikeleri belirliyor olmak risk analizlerini yapıyor olmak, ve sonrasında da bu risklerin önlenebilmesine de ilişkin de projeleri geliştirip hayata sokuyor olmak zorundayız bundan kaçışımız yok." dedi.

    Oktay, Türkiye afet müdahale planının sisteme dönüştürülerek bu yıl içinde uygulamaya geçirileceğini belirterek "Bugünkü çalıştayımızın da amacı tüm kurum ve kuruluşlar olarak bu alanda yapmış olduğunuz çalışmaları fiilen rapora dönüştürüyor olmak her 2 yıl da bir sunulan bu raporun 2015 çerçevesindeki en son raporu hazırlıyor olmak durumundayız. Ümit ediyorum bu çalıştayın sonucu bize risklerin yönetimi ile alakalıda ne kadar yol aldığımızı net bir irade ile ortaya koyar. Özellikle 2015 sonrasında ki söz sahibi olmak istiyoruz dediğimizle bu çalıştayın sonucunda ortaya çıkacak raporun kalitesi ile bire bir ilişkili." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.