Adana'da Her 100 İş Yerinin 40'ında Eleman Temininde Güçlük Çekiliyor

Adana'da Her 100 İş Yerinin 40'ında Eleman Temininde Güçlük Çekiliyor

Adana Çalışma ve İş Kurumu’nca (İŞKUR), il genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla 2013 Yılı I.

Adana Çalışma ve İş Kurumu’nca (İŞKUR), il genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla 2013 Yılı I. Dönem ‘İşgücü Piyasası Talep Araştırması’ tamamlandı. Araştırmada, Adana’da her 100 iş yerinden 25’inde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 40’ınde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi.

İŞKUR İşgücü Piyasası ve İstatistik Servisi’nin hazırladığı araştırma sonuçlarına göre, Adana’da açık iş oranı yüzde 3.20’dir (4 bin 107 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6 ile gayrimenkul faaliyetleri alıyor. Gayrimenkul faaliyetleri sektörünü yüzde 5,51’lik açık iş oranı ile madencilik ve taş ocakçılığı; yüzde 5,34’lük açık iş oranı ile mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler sektörü izliyor. Adana’da açık işlerin en fazla olduğu meslekler ise satış elemanı, beden işçisi (genel), kaynakçı (gaz altı, oksijen ve elektrik), dokuma makinesi operatörü (dokumacı), güvenlik elemanı, temizlik görevlisi, pazarlamacı, el ve makine dikişçisi, elektrikçi, overlok makinesi operatörü olarak öne çıktı.

Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 76 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edildiği açıklanan araştırmada, “Açık işler için yüzde 23 oranında lise altı, yüzde 20 genel lise, yüzde 13 oranında meslek lisesi düzeyindeki eğitimliler talep edilmektedir.” denildi. İşverenlerce iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise yüzde 77’sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 66’sının fiziksel yeterliliği, yüzde 62’sinin takım çalışması becerilerini, yüzde 47’sinin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 38’inin sorun çözebilme, yüzde 36’sının hesap yapabilmeyi, yüzde 30’unun bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 24’ünün proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 17’sinin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 7’sinin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği belirlendi.

TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN MESLEKLERİN BAŞINDA SATIŞ ELEMANI GELİYOR

3 bin 516 iş yeri için veri derlenen araştırma kapsamında işverenlere, 'Hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri' soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler şöyle: Satış elemanı, gaz altı kaynakçısı, el ve makine dikişçisi, elektrikçi, dokuma makinesi operatörü, beden işçisi pazarlamacı, güvenlik görevlisi, el ve makine dikişçisi, hemşire, garson. İşverenlerin yüzde 73’ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak, “Beceriye, niteliğe sahip eleman yok”, yüzde 60’ı “İş tecrübesine sahip eleman yok”, yüzde 52’si “Bu meslekte eleman yok” ve yüzde 21’er oranında “Önerilen ücretin az bulunması” ve “Çalışma ortam ve koşullar” gösterildi. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının yer alacağı “Adana İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ekim ayında yayınlanacak.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.