Acımız az da olsa hafifledi!

Acımız az da olsa hafifledi!

Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ‘Bosna kasabı’ lakaplı Mladiç için verilen kararı değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Cemile Haliloviç Tekin, “Kurban yakınlarının az da olsa acıları hafifledi” dedi


Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiç, 'soykırım'dan müeebbet hapis cezasına çarptırıldı. Uluslararası mahkeme, ‘Bosna kasabı’ lakaplı Mladiç'in insanlığa karşı suç işlediğine hükmetti. Mahkeme sürerken birçok Boşnak, ellerinde katliama kurban giden yakınlarının fotoğraflarıyla mahkeme önünde bekledi.  Türkiye ve dünyadan birçok yayın kuruluşu, mahkeme önünde canlı yayınlar yaptı. Bosna Hersek'te ise binlerce kişi şehir meydanlarına kurulan ekranların ve televizyonlarının başında kararı izledi. Kararı bazıları gözyaşıyla, bazıları da sevinçle karşıladı. Mladic, 11 maddelik iddianamede yer alan suçlamaların 10 tanesinden  suçlu bulundu. Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa şehrinde 1995'te Sırp askerlerin  yaptığı ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürüldüğü soykırımdan da ceza alan eski Sırp general, iddianamenin ilk maddesinde yer alan Kluc, Sanski Most,  Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde de "soykırım" yapıldığı  suçlamasından ceza almadı.

KARAR GECİKMİŞTİR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemile Haliloviç Tekin, soykırım suçu işleyen Ratko Mladiç’ in aldığı ceza hakkında açıklamalarda bulundu. Bosna-Hersek Savaşı’nda Srebrenisa Katliamının 11.07.1995’te gerçekleştiğini ifade eden Tekin, “Ratko Mladiç, savaştan 16 yıl sonra yakalanıp 22 sene sonra yetmiş beş yaşında yargılanmaya başlanmıştır. Peki, 16 yıl boyunca nerede bulunuyordu? Savaş sırasında Mladiç’ in sağ kolu olan Vojislav Şeşely; Mladiç’ in 16 sene boyunca dağlarda ve ormanlık arazilerde saklandığını ve onu Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’ in Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim ettiğini söylüyor ve Tadiç’ in Ratko Mladiç’i tutuklayıp teslim etmesini Sırp milletine ihanet olarak gördüğünü belirtiyor. Lahey Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara karşı protesto gösterisi yapılmaktadır. Protestonun sloganlarından birkaçı şu şekilde; ‘Ratko Mladiç en büyük Sırp kahramanıdır, mahkemenin kararı utanç verici niteliktedir’. Sırbistan’da da Sırp halkı aynı düşünceleri savunmaktadır.  Bu durumda akıllara ‘Mademki her Sırp milletine mensup kişi, Ratko Mladiç’i halk kahramanı olarak görüyordu o halde kendisi neden 16 sene boyunca dağlık arazilerde saklanma gereği hissetti?’ sorusu geliyor. Bana göre bu karar Ratko Mladiç’ in aleyhine bir karar değil tam tersi hem Ratko Mladiç’ in hem de Sırp milletinin lehine verilmiş bir karardır. Çünkü mahkemenin kararı çok gecikmiş bir karardır. On binlerce Müslüman’ın katledilmesi emrini veren bir savaş suçlusu yaşı itibariyle muhtemelen kendisi hakkında verilen 40 yıl hapis cezasını tamamlayamadan hayatını kaybedecektir.

AZ DA OLSA ACILARI HAFİFLEDİ

Boşnakların karara verdikleri tepkileri de aktaran Tekin, şöyle konuştu: “Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararı Boşnak halkının farklı kesimlerinden farklı tepkiler almıştır. İlk tepki doğal olarak hem Devlet Başkanlığı Konseyi hem de Demokrat Eylem Partisi adına Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç’ten geldi: ‘Bu karar uzun süre beklenen adaletin yerine gelmesi ve barış için bir ön koşuldur, diğer taraftan Sırbistan ve Sırp halkının alnındaki kara lekeyi temizlemiştir.’ En büyük sevinç gösterisi Srebrenisa kurbanların yakınlarından geldi. 8 bin 300 kişinin ölümüne sebep olan Ratko Mladiç’e Lahey Mahkemesi’nin ön gördüğü müebbet hapis cezasını sevinçle karşıladılar. Az da olsa acıları hafifletilmiş oldu. Srebrenisalı bir anne bu sözleriyle memnuniyetini dile getirdi: ‘Verilen karar gecikmiş bir karardır. Buna rağmen şu anda çok mutluyum adalet yerini buldu. Dilerim ki katil Mladiç’i hücre hapsine mahkûm edip orada ona eziyet ederler. Onun katlettiği oğlumun na’şını bedeninden bazı parçalar eksik olarak toprağa gömdüm.”

TÜM SORUMLULAR CEZA ALMADI

Katliamın tüm sorumlularının ceza almadığına işaret eden Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: BM Barış Gücü çerçevesinde görevli Hollanda askerleri tarafından bu katliama izin verildiği ve bugüne kadar hiçbir Hollanda askeri hakkında hukuki bir süreç başlatılmadığı bilinmektedir. İlginç olan Srebrenitsa katliamı davasının, Hollanda’nın Lahey şehrinde kurulan Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde görülmesidir. Daha önce de belirttiğim gibi tarihin en kanlı savaşlarından birinde; silahsız sivil halka karşı yapılan bu katliamın bir numaralı faili Ratko Mladiç’ in on altı yıl boyunca ormanlık arazide saklanması ve sivil katliamına izin veren Hollandalı askerlerin ülkesinde yargılanması bir tesadüf değildir.

TÜRKİYE YANIMIZDA OLDU

“Bosna-Hersek savaşı boyunca Bosna halkı en büyük maddi ve manevi yardımı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden değil bizzat Türk halkının kendisinden görmüştür” diyen Tekin, şöyle konuştu: “Çünkü o dönemde Türkiye’nin başındaki yönetim Bosna’ya yardım gönderilmesi taraftarı değildi. O dönemde bizzat kendim Bosna’da bulunduğum için Boşnak halkının gözünden Türk milletinin değerini biliyorum. Her dağıtılan gıda ürününün üzerinde Türkçe yazı vardı. Yalnızca temel gıda değil; çay, kavurma, pekmez, zeytin, süt ve süt ürünleri de dağıtılıyordu.  Türkiye genelinde özellikle Konya’dan toplanan yardım başta olmak üzere askerlerimizin ihtiyaçları için kullanılmaktaydı. Savaştan sonra ki dönemde ise ülkenin ekonomik yönden kalkınmasına yönelik olarak Türkiye çok çaba göstermiştir. Daha çok Refah Partisi ve sonra ki Ak Parti iktidarı dönemini kast ediyorum. Bu destek ve yardım hala devam etmektedir. Şunu da belirtmek isterim ki Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı döneminde Türkiye dış politika konusunda büyük adımlar atmıştır. Bu adımlardan biri de Sırbistan’ın Bosna-Hersek’e resmi olarak özür beyan etmesidir. Geçtiğimiz günlerde Rasim Ozan Kütahyalı isimli şahsın Boşnaklar hakkında talihsiz konuşmalarına da değinen Tekin, “Bir Boşnak olarak, bu şahsı ağır şekilde kınıyorum. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu öğrendim, bu kararı destekliyorum” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.