ABye alternatif Türk dünyası birliği

ABye alternatif Türk dünyası birliği

Karapınarlılar Derneğinde konuşan Türk Dünyası uzmanı Dr. Ahmet Şimşek, Türk dünyasının ABye alternatif proje olduğunu ancak Süleyman Demirel döneminde heba edildiğini söyledi

Karapınarlılar Derneği’nin gerçekleştirdiği Cuma Kültür Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Türk dünyası uzmanı Dr. Ahmet Şimşek’di.
Her hafta Cuma akşamları dernek binasında yapılan kültür sohbetlerine konuşmacı olarak katılan ve Türk dünyası ile Kazakistan’da 10 yıl kalan Dr. Ahmet Şimşek önemli açıklamalar yaptı. Türk dünyasının Sovyetler döneminde parçalandığını, millet olma şuurlarının yok edildiğini dile getiren Ahmet Şimşek, Türk dünyasının ‘dilde, işte, fikirde birlik’ idealine her geçen gün bir adım daha yaklaşıldığını ama çok geç kalındığını söyledi.
Türk dünyasının 300 milyondan fazla bir nüfus, milyon kilometre karelerle ifade edilen bir coğrafya ve trilyon dolarlık toplam gayrisafi milli hâsıla ile dünyada bir güç olabileceğine dikkat çeken Ahmet Şimşek, şöyle devam etti: “Mevcut AB projeleri ile birlikte TB Projeleri de at başı yürütülürse, AB süreci daha erkene alınabilir. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın idealleri içinde Türk Birliği düşüncesi vardı. Orta Asya gezisinden sonra beklenmeyen ölümü ardından gelen Demirel’in izlenen Özal politikalarını devam ettirmemesi sonucu Türk dünyası yalnızlığa itildi.”
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içinde en iyi durumda Kazakistan’ın bulunduğunu, Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev’in Ruslara karşı uyguladığı milli devlet politikasında başarılı sonuçlar aldığını dile getiren Şimşek, dünyanın en rafine petrolünün Kazak petrolleri olduğunu ifade etti.
Şimşek, Körfez ülkeleri gibi deniz ulaşımının olmayışı nedeniyle Kazak ve Hazar petrollerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hatları ile dünya pazarlarına arz edilmesinin önemli bir girişim olduğunu dile getirdi. Türk dünyasının İsmail Gaspıralı’dan beri işte, fikirde, dilde birlik idealine TRT yayınları ile her geçen gün biraz daha yaklaşıldığını söyleyen Şimşek, “Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar hepsi bir millettir. Din duygusu millet olma şuurunu ayakta tutan yegâne güçtür. Dinini yitiren Bulgarlar, Macarlar Türklüklerini de kaybetmişlerdir. Türk bloğu ancak dil, din, iş ve fikir birliği ile oluşabilir. Bunu bilen Ruslar tarafından, Sovyetler döneminde aralarına suni sınırlar suni ihtilaflar konulmuştur. Onların bir bütün olması istenmemiştir. Hatta Türk dünyası raylı ulaşım sisteminde Kars’tan sonra rayların uluslar arası standarda uymayacak bir şekilde kendilerine göre tasarım geliştiren Ruslar, Almanlara karşı bir korunma mekanizması tesis etmişlerdir” dedi.
Programın sonunda, Karapınarlılar Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Adem Zengin, Ahmet Şimşek’e teşekkür ederek, bütün yönleriyle Karapınar’ın anlatıldığı bir kitap hediye etti.
Karapınarlılar Derneğinin önümüzdeki hafta Cuma Kültür Sohbetlerine TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu katılacak. Köseoğlu, “Şehir, Medeniyet, Şehirlilik, Köylülük, Osmanlı Selçuklu Şehirleri ve Batı Kentleri” çerçevesinde gözlem ve düşüncelerini anlatacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.