Abd’yi Geçen Türkiye, Yumurta İhracatında Dünya İkincisi Oldu

Abd’yi Geçen Türkiye, Yumurta İhracatında Dünya İkincisi Oldu

Türkiye, yıllık yumurta ihracatını 350 milyon dolara çıkararak dünyada ikinci sıraya yerleşti.

Türkiye, yıllık yumurta ihracatını 350 milyon dolara çıkararak dünyada ikinci sıraya yerleşti. Yıllık üretimi 15 milyar adedi aşan yumurta sektörü, büyük bir başarıya imza attı. 2011 yılında 284 milyon dolarlık yumurta ihracatını 2012 sonunda 350 milyon dolara çıkaran Türk kanatlı sektörü, ABD’yi geçerek Hollanda’dan sonra dünya ikinciliğine yükseldi. ABD, 2011’de 290 milyon dolar olan yumurta ihracatını 2012 yılında 343 milyon dolara çıkardı. Türkiye ise aynı dönemde 284 milyon dolar olan yumurta ihracatını 350 milyon dolara yükselterek ABD’yi geride bıraktı. Yumurta ihracatını 826 milyon dolardan 914 milyon dolara çıkaran Hollanda, dünyada ilk sırada yer alıyor. Yumurta Üreticileri Merkezleri Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, son açıklanan uluslararası verilerden sonra Türkiye’nin yumurta ihracatında dünya ikinciliğine yükseldiğini söyledi. Pala, son dört yıllık ihracat artışı değerlendirildiğinde ise yüzde 194 büyüme kaydeden Türkiye’nin, dünyada en çok büyüme kaydeden ülke olarak ilk sırada yer aldığını belirtti.

Uluslararası Yumurta Komisyonu (IEC)'nun 1996’da ilan ettiği “Dünya Yumurta Günü”, birçok ülkede ve son beş yıldır da Türkiye’de kutlanıyor. Bu yıl 11 Ekim’de kutlanacak Dünya Yumurta Günü öncesinde Türk yumurta sektörü, büyük bir başarıya imza atarak ihracatta dünyada ikinciliğine yerleşti. Sektör, bu başarısını Yum-Bir tarafından 31 Ekim-3 Kasım 2013 arasında Antalya’da düzenlenecek ve Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG)’nun da destek vereceği Yumurta Zirvesi'nde kutlayacak. Zirvede hem ihracatı hem de Türkiye’de yumurta tüketimini arttırmanın yollarını tartışacak olan sektör temsilcileri ve uzmanlar, bütün ülkelerin ortak meselesi olan üretim maliyetlerini düşürmenin yollarını da ele alacak.

HEDEF, TÜRKİYE’DE DE TÜKETİMİ ARTTIRMAK

KTG Yönetim Kurulu Üyesi ve Yum-Bir Başkanı Pala, “Avrupa’da yıllık kişi başı tüketim ortalaması 225 adet, Japonya’da 328, Amerika’da 247. Türkiye’de ise bu rakam 185. Yumurta üretiminde ilk 10’da, ihracatta ise ikinci sırada olan Türkiye için bu rakam oldukça düşük. İçeriğinde özellikle çocukların zihin gelişimi için gerekli olan kolini de barındıran yumurta, protein ve vitamin bakımından da çok değerli bir besin. 7’den 70’e herkesin tüketmesi gerekiyor. Sektör olarak bu konuda sosyal sorumluluk projelerini önemsiyor, son dört yıldır da Ankara’da LÖSEV ve Omurilik Felçlileri Derneği’nin haftalık taze yumurta ihtiyacını karşılıyoruz. Yıl içinde dönemsel olarak farklı yumurta yardımları da yapıyoruz. Hedefimiz, ihracatımızı arttırırken ülkemizde de yumurta tüketimini arttırabilmek ve sağlıklı nesiller yetişmesine yardımcı olabilmek.” diye konuştu.

KTG Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir de sektörün dünyadaki ekonomik başarısına değinerek, hayvani proteinin önemine dikkat çekti. Yumurta, piliç eti ve damızlık kümes hayvanlarının kalitesini dünya çapında duyurarak Türkiye’nin pazar payını yükseltmek istediklerini dile getiren Aydemir, şunları kaydetti: “Bu yıl hedefimiz tavuk etinde 1,9 milyon ton, yumurtada 15 milyar adet üretim gerçekleştirmek ancak sağlıklı beslenme için ülkemizde de hayvansal protein tüketimini arttırmamız gerekiyor. Tüm dünyada ve ülkemizde de son beş yıldır kutlanan Dünya Yumurta Günü, hayvansal proteinin, özellikle yumurtanın vücut gelişimi ve sağlığı için önemini anlatmamız için bir araç.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.