Abdullah Efendi anıldı

Abdullah Efendi anıldı

Abdullah Rıza Efendi'yi anma programında konuşan Av. Mehmet Ali Uz, "Değerlerinin kıymetini bilmeyen toplumlar değer yetiştiremez. Böyle bir toplum da diğer devletler arasında değer göremez" dedi

Konya'nın büyük alimlerinden olan Kaşıkçı Ali Rıza Efendi'nin oğlu Abdullah Rıza Efendi anıldı. Rıza Konevi Vakfı'nın düzenlediği anma programı okunan Kur'an tilaveti ile başladı. Anma programında konuşan Rıza Konevi Vakfı Başkanı Hacı Ali Demirlek, "Kaşıkcı Ali Rıza Efendi, 1884 yılında Balcılar'da dünyaya geldi. Kaşıkçı Ali Rıza Efendi, Konya'nın önemli ve büyük alimlerinden biridir, O bölgede o kadar etkin bir rol oynadı dinimizin o bölgede yayılmasında büyük etkisi vardır. Budan dolayı kaşıkçı Ali Rıza Efendi daima aklımızda kalsın, onu daima analım ve değermize sahip çıkalım diyerek onun ismi ile vakıf kurduk. Rıza Konevi Vakfı'nı 1999 yılında kurduk. Resmi yazılarda kolaylık sağlasın diye Kaşıkçı Rıza Efendi'nin ismini kısaltarak Rıza Konevi adında vakfımızı kurduk. Vakfımız 1999 yılından beri günümüze kadar birçok faaliyete imza attı. Rıza Konevi Vakfı'nın genel amacı insan eğitmektir. Bunu uygulaybilmek için yatılı-gündüzlü olmak üzere bay-bayan Kur'an kurslarımız var. Üniversite'de okuyan birçok gence burs veriyoruz. Bunların dışında vakıf olarak 6 ayda bir kendi çıkardığımız dergimiz var. Her yıl vakfımızın ismini verdiğimiz Kaşıkçı Rıza Efendi'yi anıyoruz. Bugün burada sizlere bir müjde vermek istiyorum. Başbakanlığımız Taşkent Alimleri için bir sempozyum düzenlenecek. Bu sempozyumda Taşkent'in başta gelen alimi olan Kaşıkçı Ali rıza Efendi'yi vakıf olarak bizler tanıtacağız" dedi.

KONY A ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR

Hattat Abdullah Rıza Efendi ile ilgili konuşan 98 yaşındaki Bilge Okur Kazım Dumancı da, "Konya alimlerin toplandığı bir vilayet. Konya bunun için sıradan bir vilayet değildir. Hattat Abdullah Rıza Efendi ile Hac Mevsimi'nde 1983 yılında tanıştım. Hattat Abdullah Rıza Efendi ile ilgili pek anım yok. Sadece bir kez tanıştım. Yalnız onun iyi bir alim iyi bir din adamı olduğunu biliyorum" dedi. Konya kültürüne hizmet veren ve Abdullah Rıza Efendi ile ilgili birçok çalışmaya imza atan Av. Serdar Ceylan ise "Konya çok önemli alimler ve veliler yetiştirdi. Bu alimlerin ve velilerin akrabalarıyla yüzyüze konuşup gerçek, somut bilgiler alarak çalışmalar yapıyoruz. Konya'nın yerel gazetelerinden olan Merhaba Gazetesi'nde her hafta çarşamba günü Akademik Sayfalar eki adı altında veriyoruz. Böylece Konya'mızın yetiştirdiği önemli alimleri ve velileri sizlere tanıtmış oluyoruz. Bugün sizlerden birşey rica etmek istiyorum. Hattat Abdullah Rıza Efendi neden ömrünün yarısından fazlasını gurbette geçirdi. Buraya gelmeden önce çok düşündüm sizinde eve gidince düşünmenizi istiyorum. Bugün Abdullah Rıza Efendi için sizlere özel bir sayı hazırladık. Bu özel sayıda Abdullah Rza Efendi ile ilgili birçok bilgi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER

Hattat Ali Rıza Efendi'nin yakın arkadaşı olan Hattat Hüseyin Öksüz ise Ali Rıza Efendi ile ilgili anılarını, hatıralarından bahsetti. Abdullah Rıza Efendi için hazırlanan 16 sayfalık akademik sayfalarda yazdığı yazısını okuduktan sonra konuşmasını sonlandırdı.Yazdığı yazılar ile Konya'nın gelecekteki ansiklopedisini oluşturan Av. M.Ali Uz, Hattat Abdullah Rıza Efendi'nin Konya için önemli bir değer olduğunu ve bu değere sahip çıkılmasının çok önemli olduğuna değinen Uz şöyle konuştu: "Ünlü bir edebiyatçı söyle demiştir: 'Değerlerinin kıymetini bilmeyen toplumlar değer yetiştiremez. Değer yetiştiremeyen bir toplum ise diğer devletler arasında değer göremez.' Hattat Abdullah Rıza Efendi hem Konya için hem de İslam alemi için çok önemli bir değerdir. Bu değere sahip çıkılıp onunla ilgili böyle bir anma pnogramı düzenlenmesi ve bu programda benimde yer almam beni oldukça mutlu etti. Konya'nın Alimleri ve Velileri adlı kitabımda Hattat Abdullah Rıza Efendi yer almaktadır ve Abdullah Rıza Efendi'nin babasıda yer almaktadır." Konuşmacıların ardından ney dinletisi yapıldı. Ney dinletisinden sonra edilen dualar ile anma programı sonlandırıldı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.