AB'den Türkiye'ye mültecileri göndermeyin teklifi
AB Komisyonu ekim ayında “Türk vatandaşlarına vize muafiyeti, ek mali yardım, müzakerelerin yeniden başlatılması ve Türk liderlerinin AB zirvelerine davet edilmesi” karşılığında Suriyeli mültecilerin Türkiye’de barındırılmasına ilişkin önerisini dile getirmişti.
Gazetelerin Ankara temsilcilerine ilerleme raporunu ve perde arkası gelişmelerini değerlendiren Bakan Dedeoğlu, bu önerinin Ankara’da kendisini ziyaret eden bir AB heyeti tarafından bu kez “daha yumuşak ifadeler içeren bir ilerleme raporu karşılığında” dile getirildiğini söyledi.
"MÜLTECİ SORUNUNU ÇÖZÜN RAPORU YUMUŞATALIM"
"Adını hatırlamadığım bir AB komiser yardımcısı yemek sırasında, ilerleme raporunu göç konusuna denkleştirme girişiminde bulundu. ‘Göç meselesini halledersek ilerleme raporunu yumuşabiliriz’ anlamına gelen sözler sarf etti. Diplomat olmamamın avantajını kullanarak bir anda, “Nasıl olabilir böyle bir şey? Yayınlayın, kim korkar. Yayınlayın, neysek oyuz” çıkışını yaptım. Komisyonun başkanı bana, ‘Siz galiba sert bir hocaydınız’ dedi. Öneri bir daha gündeme gelmedi."
Beril Dedeoğlu, AB heyetinin AB Raporu’nun ertelenmesini kendilerine hatılattığını buna karşılık “Seçimden önce açıklayın. Bunun (ertelemenin) seçim sonuçlarını ne kadar değiştireceğini düşünüyorsunuz?” sorusunu yönelttiğini söyledi. Dedeoğlu, “Diplomatik olarak aday bir ülkeye, ‘Bakın seçim sonuçları için size iyilik yapıyoruz. Göç konusunu halledelim’ önerisinin dillendirilmesine ülkemiz adına gönlümüz razı olmadı. Göç ayrı bir konu. Biz, daha uzun hedeflerin derdindeyiz” dedi.
"BAZI İFADELER KANIMIZA DOKUNDU"
AB Bakanı Beril Dedeoğlu, AB’nin Türkiye İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin tek beklentisinin “Üyelik sürecinin iradesini görmek” olduğunu, bunu AB heyetine de aktardığını dile getirdi. Dedeoğlu, bir soru üzerine “AB’nin üç raportörü, metinde bir iki yerde Türkiye Cumhurbaşkanı’na yönelik şeyler yazmış. Bu ifadeler hepimizin kanına dokunuyor” cevabını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.