Abd - Türkiye Sta Görüşmeleri Resmen Başladı

Abd - Türkiye Sta Görüşmeleri Resmen Başladı

ABD’de temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Washington görüşmeleri kapsamında ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile bir araya geldi.

ABD’de temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Washington görüşmeleri kapsamında ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile bir araya geldi. Görüşmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında gündeme gelen Türkiye - ABD Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve ABD’ye ihracat yapan Türk firmalarının karşılaştığı vergi zorlukları gündeme geldi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan Washington’daki temaslarının ardından Büyükelçilik Rezidansı’nda basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının başında ABD ile Türkiye’nin stratejik müttefik olduğunu dile getiren Çağlayan, ancak bunun ticarete yansımadığını ifade etti. Çağlayan, “Ticaret hacmimiz bu müttefikliği yansıtmaktan çok uzak. Geçen yıl 19,7 milyar dolar ticaret hacmimiz vardı. Bunun 5,6 milyar doları bizim ihracatımız. 14,1 milyar dolar da Amerika’nın Türkiye’ye ihracatı.” dedi.

Çağlayan’ın ziyareti ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Barack Obama tarafından iki ülke arasında STA müzakerelerini yapmak üzere görevlendirilen Yüksek Düzeyli Komite’nin ilk görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmelerde taraflar STA konusundaki beklentilerini dile getirdi. Nasıl bir çalışma metodu izleneceği karara bağlandı.

Bu konuda hazırladıkları çalışma programını ABD Ticaret Temsilciği’ne (USTR) sunduklarını ifade eden Çağlayan, ABD tarafının da bu ay sonuna kadar çalışmalarını bitirip kendilerine ileteceklerini ifade etti. Komitenin ana gayesinin Türkiye ile Amerika arasında olabilecek serbest ticaret anlaşmasının ülkeler arasında irdelenmesi ve incelenmesi olduğunu ifade eden Çağlayan, bir diğer boyutun ise müzakerelerine başlanmış olan ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması ile ilgili konulardan Türkiye’nin nasıl etkileneceğinin tespiti olduğunu söyledi.

TTIP’NIN ETKİSİNİ ŞİMDİDEN GÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Bir taraftan TTIP’nun etki değerlendirmesini yaparken diğer taraftan da Türkiye ile ABD arasında ileride olacak serbest ticaret anlaşmasının alt yapısını hazırlayacaklarını belirten Çağlayan, TTIP’nun nihai hali almadan Türkiye’ye etkisini net görmenin mümkün olamayacağını vurguladı. Bakan, Türkiye’yi TTIP’ya dahil etmeyen AB’yi centilmen olmamakla suçladı.

Çağlayan görüşmelerde ABD’nin Türkiye’den ihraç edilen bazı ürünlere konulan yüksek vergilerin de gündeme geldiğini ifade etti.

ABD, Türkiye menşeli ürünlere 3 anti-damping 2 telafi edici vergi olmak üzere 5 adet ticaret politikası önlemi uyguluyor. Ayrıca 2 adet telafi edici vergi de Amerika tarafından sadece Türkiye’ye uygulanıyor. Çelik petrol boruları ve inşaat demiri gibi ürünlere bu vergilerin uygulandığını belirten Çağlayan, ABD tarafına bu tür uygulamaların ticarette ciddi bir engel oluşturduğunu bildirdiklerini söyledi.

Çağlayan ayrıca siyah incir ve nar gibi meyvelerin de ABD pazarına giremediğini ve ABD’li yetkililerden bu durumun kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. Kiraz, şeftali, domates, kavun ve biber gibi ürünlerin ihracatı için ise süreci başlattıklarını dile getirdi.

Bakan Çağlayan basın toplantısının ardından Amerikan Ticaret Odası'na üye firmaların temsilcileriyle bir araya geldi. Çağlayan ziyaretinin ikinci gününde New York’ta çeşitli temaslarda bulunacak.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.