Abd: İran Nükleer Sorununda Rusya Yapıcı Rol Oynuyor

Abd: İran Nükleer Sorununda Rusya Yapıcı Rol Oynuyor

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya’nın, İran nükleer sorununun çözümünde yapıcı rol oynadığını söyledi. Rusya’nın yapıcı rol oynadığını vurgulayan Earnest, “Müzakereler Rusya’nın yapıcı yaklaşımları sayesinde başarıya...

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya’nın, İran nükleer sorununun çözümünde yapıcı rol oynadığını söyledi.

Rusya’nın yapıcı rol oynadığını vurgulayan Earnest, “Müzakereler Rusya’nın yapıcı yaklaşımları sayesinde başarıya gittiğinden hiç kuşkumuz yok.” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü uzay programının gelişiminde ve Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasında pozitif işbirliği içinde olduklarına dikkat çekti.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla ilgili soruya cevap veren Earnest, Ukrayna konusunda yaşanan farklılıklara rağmen, uluslar arası güvenlik ve iki ülke güvenliği bakımından verimli işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.

Kasım 2013’de Cenevre’de yapılan P5+1’in (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) İran’la yaptığı görüşmelerde Tahran’ın nükleer programının Temmuz 2014’e kadar barışçıl olduğunun garanti edilmesi konusunda anlaşmanın imzalanması gerekiyordu. Daha sonra tarih 24 Kasım 2014 olarak revize edilmişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, uluslar arası aracı grubun İran’ın barışçıl amaçlı nükleer programını geliştirme hakkını tanımaları durumunda kendilerinin de anlaşmanın son halini imzalamaya hazır olduklarını belirtti.

İran nükleer sorunu ile ilgili P5+1’in yeni zirvesi 11 Kasım’da Umman’ın başkenti Maskat’ta yapılması planlanıyor. Batı basınında yer alan İran’ın nükleer yakıtının Rusya’ya taşınacağı yönündeki iddiaları Moskova yalanladı.

İran nükleer sorunun çözümüne 2010’da müdahil olan Türkiye, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumun depolanacağı ülke olma girişiminde bulunmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.