Ab Bakanı Bozkır: Rum Forması Giymiş Ab’nin Hakemliğini Doğru Bulmuyoruz

Ab Bakanı Bozkır: Rum Forması Giymiş Ab’nin Hakemliğini Doğru Bulmuyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Kıbrıs sorunun çözümünde AB'nin Kıbrıs Rum yönetiminin formasını giyerek hakemlik yaptığını söyledi. Türkiye olarak bunu kabul etmediklerini kaydeden Bozkır, “Biz maça çıktığımız Kıbrıs...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Kıbrıs sorunun çözümünde AB'nin Kıbrıs Rum yönetiminin formasını giyerek hakemlik yaptığını söyledi. Türkiye olarak bunu kabul etmediklerini kaydeden Bozkır, “Biz maça çıktığımız Kıbrıs Rum forması giymiş bir AB’nin hakemliğini doğru bulmadık. Onun içindir ki, çözüme hep Birleşmiş Milletler (BM) platformunda aradık. Halbuki, esas hakem olması gereken AB olmalıydı” ifadelerine yer verdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı bakanlıkta kabul etti. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin müzakerelerden çekilme kararını anlaşılmaz ve kabul edilemez olarak değerlendiren Volkan Bozkır, bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Artık Kuzey ve Güney Kıbrıs diye bölünmüş bir adanın devam etmesi imkânının ortadan kalktığını kaydeden Bozkır, Türkiye olarak adada biran önce çözüm beklediklerini ifade etti. “Bütün tarafların üzerine düşen vazifeyi bihakkın yerine getirme mecburiyeti vardır. Garantör ülkeler; Yunanistan ve İngiltere’ye de görevler düşmektedir. Güney Kıbrıs Rum yönetimini gerçekten anlamsız tavrından caydırmak için çaba sarf etmelidirler.” ifadelerini kullanan Bozkır, Yunanistan’la da konuyla ilgili temaslarının sürdüğünü aktardı. AB Bakanı Bozkır, haftaya Almanya’ya ve Brüksel’e yapacağı ziyaretlerde de konuyu gündeme getireceğinin altını çizdi.

‘ESAS HAKEM OLMASI GEREKEN AB OLMALIYDI’

AB’nin karar mekanizmalarındaki oy birliği mecburiyetinden dolayı bugüne kadar AB’den Kıbrıs sorunu ile ilgili gelen tekliflerin Güney Kıbrıs Rum yönetiminin teklifi olarak geldiğini aktaran Volkan Bozkır, “Biz maça çıktığımız Kıbrıs Rum forması giymiş bir AB’nin hakemliğini doğru bulmadık. Onun içindir ki, çözüme hep Birleşmiş Milletler (BM) platformunda aradık. Halbuki, esas hakem olması gereken AB olmalıydı. AB’nin bu rolünü tarafsız bir forma ile gerçekleştirebilmesi halinde bunu Türkiye kabul edecektir. Ancak bugünkü formatta AB’nin bütününden bir karar çıkmasının mümkün görünmediğini ifade eden Bozkır, AB’nin içindeki münferit ülkelerin AB’nin dışında hareket ederek bu soruna katkıda bulunmasını arzu ettiklerini belirtti.

‘RUM KESİMİ TAVİZLER KONUSUNDA ÜMİT BESLEMESİN’

Adanın sahip olduğu doğal kaynakların sadece Güney Kıbrıs’a ait olmadığını söyleyen Volkan Bozkır, müzakerelerde çok ciddi mesafeler kaydedildiğini ifade ederek “Kıbrıs sorunun çözümü için kullanılması gereken unsurların AB müzakere sürecine aktarılmasını hiçbir zaman kabul etmedik. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz.” dedi. Bozkır, Rum kesiminin Türkiye’den tavizler konusunda herhangi bir ümit beslemesi gerektiğini söyledi.

KKTC BÜYÜKELÇİSİ: RUM KESİMİ KARARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ

KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı ise Kıbrıs meselesinin geldiği aşamada Rum kesiminden kararlarını yeniden gözden geçirmelerini talep etti. Lakadamyalı, Ada’da statükonun devam edemeyeceğini bunun çözümünün de müzakerelerden geçtiğini söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.