7'inci Avrupa Filmleri Festivali Çin’de Başladı

7'inci Avrupa Filmleri Festivali Çin’de Başladı

Çin'in başkenti Pekin'de, 7'inci Avrupa Birliği Filmleri Festivali düzenlenen törenle başladı. İtalya Kültür Merkezi’nde dün akşam yapılan açılışa ilgi yoğundu. 23 Kasım’da sona erecek festival sırasında birliğe üye 15 ülkeden...

Çin'in başkenti Pekin'de, 7'inci Avrupa Birliği Filmleri Festivali düzenlenen törenle başladı. İtalya Kültür Merkezi’nde dün akşam yapılan açılışa ilgi yoğundu. 23 Kasım’da sona erecek festival sırasında birliğe üye 15 ülkeden yaklaşık 20 yapıt gösterilecek. Bu filmler, izleme imkanı olmayanlar için Çin’in internetteki en büyük eğlence televizyonu LeTV’den de gösterilecek.

Çinli kadın oyunculardan Huang Lu ve Qu Ying, Çinli yönetmen Xu Ang, Çinli yapımcı Wang Luna ile besteci Dou Peng’ın katıldığı açılışa, AB’den de Estonyalı film yönetmeni Mait Laas (Lisa Limone ve Maroc Orange adlı animasyon filmiyle), İsveçli film yönetmeni Emil Jonsvik (The Name of the Game filmiyle) ve İtalyan film yapımcısı John Snellinberg (Daydreaming filmiyle) katıldı.

Açılışta söz konusu filmlerden kısa bir tanıtım gösterildi ve açılışa katılan Çinli oyuncu, besteci ve yönetmenlere birer plaket verildi.

ABD FİLM ÇEKMEK TATİL HAVASINDA

Açılışta konuşan oyunculardan Huang Lu, AB’de film çekmenin romantik ve tatil havasında olduğunu belirterek, "Film çekerken 10 saat çalışıyorsunuz ve hafta sonu dinlenebiliyorsunuz." dedi. Film yapımında karşılıklı anlama ve öğrenmenin gerekliliğine işaret eden bayan oyuncu Huang, sinemanın saygınlığının daha çok olmasını umduğunu ifade etti.

Çinli yönetmen Xu Ang ise Fransız filmlerini çok izlediğini ve beğendiğini dile getirirken, bu filmlerde Çin’deki manası farklı olan romantizmin ağır bastığından bahsetti.

John Snellinberg de Çinli bir gencin İtalyan bir kart ustasından kart oynamayı öğrendiği filmin beğenilmesini umduğunu ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Emil Jonsvik, Çin’in film pazarında bu tür aktivitelerin önemli olduğuna işaret etti. Jonsvik, Çin’deki film kalitesinin arttığını ve filmde sanatın ve efektin oyuncuyla birlikte başarılı bir şekilde sergilendiğini ve bunun etkileyici olduğunu söyledi.

ÇİN’DE AVRUPALI FİLMLERİN TANITIMINDA TİCARİ YÖNTEMLER LAZIM

Cihan’a konuşan Çinli kadın oyuncu Qu Ying ise, AB’nin sinemanın başladığı yerlerden ve kültürünün de eski olduğunu ancak Çin’de Avrupa filmlerinin bazı kesim tarafından yeterince tanınmadığına işaret etti. Qu, Çin’de filmlerin gösterimden önceki tanıtımların çok önemli olduğuna dikkat çekti ve Avrupa filmlerinde bunun yetersizliğine değindi. Çinli oyuncu, AB filmlerinin daha çok tanınması ve izlenmesi için Çin’de filmlerin tanıtımında büyük etki yapan ticari yöntemlerin kullanılması gerektiğini de söyledi.

Öte yandan festivalde gösterilecek filmler, Pekin’deki AB kültür merkezleri ile Renmin Üniversitesi’nde gösterime girecek.

ÇİN DÜNYANIN EN BÜYÜK FİLM PİYASASI OLMA YOLUNDA

Çin’in Wuhan şehrinde başlayan 1'inci Çin Film Fuarı’nda konuşan Çin Film Yapımcıları Birliği Genel Sekreteri Wang Fenglin, Çin’in 3 yıl içinde dünyanın en büyük film piyasası haline geleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Fenglin’in verdiği bilgilere göre, Ekim ayındaki gişe hasılatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 33 arttı ve yaklaşık 4 milyar dolar oldu. "Çılgınca sevinç" adlı yerli filmin 180 milyon dolarla en fazla gişe hasılatı aldığı bilgisini veren Çinli yetkili, yerli film gişe hasılatının yaklaşık 2 milyar dolar, yabancı film gişe hasılatının ise 1,7 milyar dolar olduğunu aktardı.

Çin medyasına göre, Çin’deki yerli film sayısı bu yıl 700’ü geçti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.