7 kıtadan binlerce öğrenci Konya'da
Yabancı öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği buluşmada renkli görüntüler oluştu. Uluslararası Öğrenci Buluşması Şehir Meydanı'nda gerçekleşiyor. Yurt dışından Konya'ya eğitim için 90 ülkeden gelen yabancı öğrencilerin desteğiyle düzenlenen buluşma renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliğin açılışına Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ve Abdullah Ağralı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve çok sayıda yabancı öğrenci katıldı. Etkinlikte konuşan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan, Konya'da 4 bin 500'den fazla yabancı öğrencinin bulunduğunu, kardeşliğin gelişmesinde etkinliğin önemli olduğunu belirterek, bu yıl 'Biz kardeşiz, biz geleceğiz' sloganını kullandıklarını ifade etti.
ÖĞRENCİLER ŞEHRİ RENKLENDİRDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya'nın gelişiminin her alanda hissedildiğini, Konya'nın tam bir üniversite şehri olduğunu, şehirdeki 4 üniversitenin yerellikten sıyrılıp, uluslararası bir formata kavuştuğunu söyledi. Etkinliği düzenleyen derneğin öğrencilere sahip çıktığını, diğer bir çok STK'nın da öğrencilere destek olduğunu belirten Akyürek, Mevlana'nın, "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" sözünden alıntı yaptı. Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da, farklı kıta ve coğrafyalardan gelen öğrencilerin şehri renklendirdiğini, bu tür organizasyonların önemli olduğunu, kardeşliği pekiştirdiğini söyleyerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinlikte son sözü ise Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik aldı. Çelik, Konya'nın ve Kayseri'nin bu tür kültürel etkinliklerde geri durmadığını, Kayseri'de de benzer bir buluşmanın açılışının yapıldığını belirtti. Protokol konuşmalarının ardından yabancı öğrenciler çeşitli folklorik gösteriler gerçekleştirdi.
BULGARİSTANLILAR KÜLTÜRÜNÜ TANITTI
Etkinlikte açtıkları standla yöresel kıyafetlerini ve yemeklerini tanıtan Bulgaristanlı Muhammed Bezergyanov, etkinliğin önemine vurgu yaptı. Bezergyanov, "Geçen yıl da etkinlikte stand açtık. Buluşma çok verimli geçiyor. Bu sayede kültürümüzü Konyalılar'a ve diğer kıtalardan gelen öğrencilere tanıtıyoruz, onların kültürünü tanıyoruz. Bulgaristan dağlık bir yüzölçümüne sahip. Madeni kristaller hayli fazla. Babamda madende çalışıyor. Bu nedenle en dikkat çeken ürünümüz kristaller. Kıyafetlerimizi de sergiliyoruz" dedi. Bezergyanov ayrıca, 7 milyon nüfuslu Bulgaristan'da 2 milyona yakın Türk'ün yaşadığını da belirtti.
SOMALİLİLER VE YEMENLİLER STAND AÇTI
Etkinlikte Somalililer de stand açtı. Yöresel kıyafetlerini ve ürünlerini sergileyen Somalili öğrenci Abdurrahman Takov, geçen yılda etkinliğe katıldıklarını, Konya'da 62 Somalili öğrencinin eğitim aldığını, serginin ilgiyle karşılaştığını söyledi. Konya'yı sevdiklerini belirten Takov, "Şehir Meydanı'nda tam bir kardeşlik var" dedi. Yemenli Wahb Qasim ise, etkinliğin büyük ilgi gördüğünü, etkinlikte Yemen'in bayrağını, parasını, kıyafetlerini ve halkın kullandığı araçları sergilediklerini aktardı.
MEYDANDA 7 KITADAN 64 ÜLKE STAND AÇTI
Etkinlikte aralarında Ahıska Türkleri, Kazakistanlılar, Taylandlılar, Iraklılar, Afganistanlılar, Suriyeliler, Yunanistanlılar'ın da bulunduğu 7 kıtadan 64 ülke stand açtı. Konya'da yabancı öğrencilere yol gösteren, Türkçe eğitim veren bazı kuruluşlar da açtıkları standla faaliyetlerini tanıttı.
KERİM ATICI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.